INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

koronavírus-járvány

anglia

egyesült királyság

antitest

LONDON, UNITED KINGDOM - 2021/05/29: Protesters hold placards during an anti-lockdown protest.Thousands of people marched through Central London in a protest against health passports, protective masks, Covid-19 vaccines and lockdown restrictions. (Photo by Pietro Recchia/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Ötből négy angolnak van koronavírus elleni antiteste

Infostart / MTI

Észak-Írországban is hasonló az arány, Walesben viszont még ennél is magasabb a brit statisztikai hivatal becslése szerint.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legújabb becslése szerint az angliai felnőtt népesség több mint 80 százalékának szervezetében lehet jelen a koronavírus ellen termelődő antitest.

Átfogó tanulmányában az ONS közölte: reprezentatív számítási módszertana arra vall, hogy az Egyesült Királyság messze legnépesebb nemzetén, az 56 milliós Anglián belül a május 17-ével kezdődött egy hétben a felnőttek 80,3 százalékának szervezetében mutatták volna ki a SARS-CoV-2 koronavírus ellen fertőződés vagy oltás hatására termelődő antitestek jelenlétét vérvizsgálattal végzett szűrés esetén.

A statisztikai hivatal becslése szerint

  • Walesben 82,7 százalék,
  • Skóciában 72,6 százalék,
  • Észak-Írországban 79,9 százalék

azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek szervezetében jelen lehet az új típusú koronavírus ellen képződő antitest.

Az év elején elvégzett hasonló statisztikai vizsgálat azt valószínűsítette, hogy akkoriban a felnőtt lakosság hozzávetőleg tíz százalékának szervezetében lehetett volna szűrővizsgálatokkal a koronavírus elleni antitestek jelenlétét kimutatni.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza: egyértelmű az összefüggés az Egyesült Királyság mind a négy országában a pozitív eredményt mutató antitestszűrések és a koronavírus elleni vakcinával beoltottak számának emelkedése között.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint

a felnőtt lakosság 77 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 53,6 százaléknak a második adagot is beadták.

Az ONS felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az antitestek jelenlétének kimutatása önmagában nem teljesen pontos mérőszáma az oltások nyújtotta immunitás mértékének.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) legfrissebb vizsgálati eredményei szerint azonban a nagy-britanniai oltási kampányban legnagyobb mennyiségben használt két oltóanyag, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech vállalatok közös fejlesztésű vakcinája egyaránt nagyon hatékony még a koronavírus Delta variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában is.

A PHE minap közzétett vizsgálati jelentése megállapítja, hogy a két vakcinaféle majdnem olyan magas hatékonysággal akadályozza meg a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, először Indiában azonosított Delta változat okozta Covid-19 betegség szimptomatikus kifejlődését, mint a Délkelet-Angliában korábban feltűnt kenti variáns esetében.

A kenti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új azonosítási módszertanában Alfa nevű vírusváltozat Nagy-Britanniában egy időre dominánssá vált, de a PHE adatai szerint az új nagy-britanniai koronavírus-fertőződések többségét most már az Alfánál 40 százalékkal fertőzőképesebb Delta variáns okozza.

A Delta vírusváltozat ugyanakkor néhány gócpontban, elsősorban Északnyugat-Angliában terjed, és ezekben az országrészekben a brit kormány rendkívüli mértékben felgyorsította az oltási és a szűrési kampány ütemét.

Az egyik legfertőzöttebb gócban, a manchesteri körzethez tartozó Bolton városában az utóbbi napok adatai alapján már csökken a naponta kimutatott új fertőződések száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: SOPA Images/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018