eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az Országgyűlés Sajtóirodája által közreadott képen Kövér László, az Országgyűlés elnöke online megbeszélést folytat Jüri Ratas észt házelnökkel az Országházban 2021. május 18-án.
Nyitókép: MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája/Pólya-Pető Dávid

Kövér László: Magyarország elkötelezett támogatója a Három Tenger Kezdeményezésnek

Magyarország elkötelezett támogatója a kelet-közép-európai országok gazdasági érdekeit összehangoló Három Tenger Kezdeményezésnek, ugyanakkor ezen együttműködésnek nem kell senki ellen irányulnia - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a formátum virtuálisan megrendezett parlamenti fórumán.

Felszólalásában a házelnök közölte, hogy Magyarország a rendszerváltozás kezdete óta mindig támogatta a régió népei és országai közötti együttműködést elősegítő erőfeszítéseket. Rámutatott, hogy ezek némelyike mára tetszhalott állapotba került, mások viszont éppen a reneszánszukat élik, például a visegrádi együttműködés.

"Ahhoz, hogy szuverenitásunkat megőrizzük és megerősítsük, elsősorban egymással kell együttműködnünk, hogy erőinket összeadva ezáltal valódi partnerei lehessünk bárkinek a térségen kívül" - hangsúlyozta.

Kiemelte: a Három Tenger Kezdeményezés nem kell, hogy bárki ellen irányuljon, s ezért kompatibilis tud lenni más integrációs formákkal, együttműködési keretekkel, kapcsolódhat azokhoz, kiegészítheti azokat, szinergiákat hozhat létre.

Kövér úgy vélekedett, hogy nyitottnak kell lenni az együttműködésre a déli és keleti szomszédokkal is, mivel a térség együttműködése nem korlátozódhat az Európai Unió tagállamaira, hiszen "reményeink szerint előbb-utóbb Európa újraegyesítése is be fog fejeződni".

Elmondta, hogy bár a kezdeményezés biztatóan alakul, hosszú távú sikerét csak az biztosíthatja, ha átlátható, földrajzi értelemben is kiegyensúlyozott projekteket tudnak támogatni, amelyek vonzóak lehetnek a résztvevő országok vállalkozói, illetve a régión kívüli befektetők számára is.

Az Országgyűlés elnöke végül leszögezte, hogy az állampolgároknak nem feltétlenül kell tisztában lenniük a Három Tenger Kezdeményezés ügyeivel, csupán azt a gondolatot kellene magukévá tenniük, amely mögötte áll, azt, hogy

"mi itt Közép-Európában kulturális és történelmi értelemben is ezer szállal kötődünk egymáshoz, és most épp itt lenne az ideje, hogy gazdasági szálakkal is nagyon szorosra fűzzük az együttműködést".

A konferencián többek között Csehország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovénia parlamentjének elnöke is részt vett.

A 2016-ban létrehozott Három Tenger Kezdeményezés az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét európai uniós tagállam együttműködését elősegítő, érdekeiket összehangoló formátum.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×