eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 17-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, amelynek során légicsapásokban eddig 188 palesztin vesztette életét Gázában. Az izraeli oldalon nyolc halálesetet okoztak a Hamász rakétatámadásai.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Izraeli–palesztin konfliktus: pénteken kezdődhet a tűzszünet

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet megszavazta a palesztin Gázai övezet iszlamista szervezetei elleni Falak őrzője hadműveletet lezáró tűzszünet elfogadását – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A biztonságpolitikai kabinet közel háromórás ülésének végén döntött a 11 napos, főként kölcsönös rakétaháborúból álló gázai hadművelet lezárásáról. A palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász szervezettől származó értesülések szerint pénteken fog életbe lépni a tűzszünet.

Csütörtök este a Gázai övezetből több hullámban tovább folyt Izrael déli részének lövése rakétákkal. Jelentős nemzetközi nyomás nehezedett az izraeli kormányra az egyiptomi közvetítők segítségével megszületett tűzszünet elfogadása érdekében.

Frissítés: Izrael és a palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász péntek hajnali 2 órától beszünteti a harci cselekményeket a Gázai övezet határán - közölte a palesztin frakció egyik tisztségviselője. Egy Hamász-tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy a tűzszünet "kölcsönös és egyidejű" lesz. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök két biztonsági küldöttséget irányított Izraelbe és a palesztin területekre, hogy a tűzszünet betartásán dolgozzon - jelentette az egyiptomi állami televízió, amely megerősítette a tűzszünet hajnali 2 órás életbe léptetését.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ

Rendkívüli ülést tart a jövő héten az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az izraeli–palesztin konfliktus ügyében – közölte a genfi székhelyű testület. Az ENSZ Közgyűlésében a két ország képviselői népirtással vádolták a másik országot.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa jövő csütörtökön tart rendkívüli ülést az ügyben. A tanácskozás összehívását Pakisztán kezdeményezte az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) koordinátori szerepében, és 63 ország támogatta.

A nemzetközi közösség arra vár, hogy a felek tűzszünetet kölcsönösen hirdessenek, és jelenleg is számos ország próbál közvetíteni köztük.

Az Izrael első számú szövetségesének számító Egyesült Államok azt kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől, hogy tegyen meg mindent az erőszak és a feszültség csökkentése érdekében. Az izraeli hadsereg ennek ellenére az elmúlt órákban tovább bombázta a Gázai övezetet, ahonnan viszont továbbra is rakétákat lőttek ki a környező izraeli településekre. Esti sajtóértesülés szerint az izraeli kormány beleegyezett a tűzszünetbe.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelenleg nincs ülésszaka, de az ilyen mértékű válságok esetén rendkívüli jelleggel összeülhet. A testület székhelye Svájcban található, ahol azonban jelenleg is érvényben vannak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások, így az ülést virtuális formában tartják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×