eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Koronavírus-teszthez szükséges mintavételre készülnek egyetemi hallgatók a győri önkormányzat Kodály Zoltán utcai bölcsődéjében 2020. november 24-én. Elkezdődött az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Koronavírus - Az EU jóváhagyta a védekezésre irányuló kiegészítő támogatást

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió költségvetéséből 121,5 millió euró összegű kiegészítő támogatás nyújtsanak a koronavírus-járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére - közölte az uniós tanács pénteken.

A rendelkezésre álló forrásokból egyebek mellett a járvány ideje alatti szabad mozgást megkönnyítő digitális oltási igazolványhoz kapcsolódó előkészítő munkát, valamint az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) újabb variánsainak észlelésére és megfigyelésére szolgáló tagállami kapacitások megerősítését fogják finanszírozni.

Forrás jut majd új vírustesztek vizsgálati módszereinek kifejlesztésére, értékelésére és kiigazítására a koronavírussal összefüggő betegséget okozó minden új, kialakulóban lévő variánsra még a tesztek bevezetése előtt, illetve biztosítja a megfelelő tesztelési kapacitást a tagállamokban. A költségvetés lehetőséget biztosít továbbá az új típusú koronavírus és variánsainak megfigyelésére a szennyvizekben, illetve az utasok nyomon követésére szolgáló űrlapokon szereplő információk cseréjére szolgáló platform továbbfejlesztésére a résztvevő tagállamok számának növelése érdekében.

A forrásokat a szolidaritási és sürgősségisegély-tartalékból fogják biztosítani, amely a tagállamok és az unión kívüli országok vészhelyzeti megsegítésére szolgál.

Az Európai Parlament várhatóan a jövő héten vitatja meg a támogatás kérdését, azzal a céllal, hogy az április végén tervezett plenáris ülésen jóváhagyhassák.

Az Európai Bizottság 245,2 millió euró összegű kiegészítő uniós költségvetési támogatásra tett javaslatot a fent vázolt kezdeményezések fedezésére, valamint további 100 millió euró összeget is javasolt a koronavírus-járvánnyal összefüggő, újonnan felvetődő szükségletekre. Mindezeket a kiadásokat a szolidaritási és sürgősségisegély-tartalék igénybevételén kívül a 2021-es költségvetésen belüli, mintegy 7,5 millió euró összegű átcsoportosítások, valamint a 2021-es uniós költségvetés 216,2 millió euró összegű módosítása fedezi. A költségvetés-módosítási tervezetet az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek még el kell fogadnia - közölték.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×