eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Norvégiában is gondokat okozott a vakcina

Vérzés, vérrögképződés, illetve alacsony trombocita szám miatt kórházban ápolnak három norvég egészségügyi dolgozót, akiket AstraZeneca/Oxford vakcinával oltottak be a Covid-19-betegség ellen - közölték a norvég egészségügyi hatóságok.

Norvégia csütörtökön állította le a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával való oltást, miután Dánia ilyen döntést hozott. Később Izland is felfüggesztette a vakcina alkalmazását.

"Nem tudjuk, hogy az eseteknek van-e közük a vakcinához" - mondta Sigurd Hortemo, a norvég gyógyszer-felügyeleti hivatal (NMA) egyik magas rangú képviselője a norvégiai közegészségügyi intézettel közösen tartott sajtóértekezleten.

Hortemo hozzátette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kivizsgálja a három esetet.

"Nagyon szokatlan tüneteik voltak: vérzés, vérrögképződés és alacsony trombocita szám" - mondta Steinar Madsen, az MNA orvosigazgatója az NRK műsorszolgáltatóban.

"Eléggé betegek. Nagyon komolyan vesszük a dolgot" - mondta Madsen, aki közölte, hogy a hatóságokat szombaton értesítették az esetekről.

Dániának és Norvégiának az oltás felfüggesztésére vonatkozó döntése előtt Ausztria múlt vasárnap felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyag egyik sorozatának a felhasználását egy 49 éves ápolónő véralvadási komplikációk miatt bekövetkezett haláleset és 35 éves kolléganőjének esete miatt, aki tüdőembóliával került kórházba az oltást követően. Csütörtökön azonban - szakértőkkel folytatott hosszas tanácskozás után - folytatták a vakcina alkalmazását.

Az EMA csütörtökön úgy foglalt állást, hogy a vakcina előnyei nagyobbak, mint a kockázatai, és folytatni lehet az alkalmazását.

Európai az oltási kampány felgyorsításáért küzd, miután késlekednek a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinaszállítmányai. A növekvő esetszám miatt újabb korlátozásokat vezettek be több országban, így Olaszországban és Franciaországban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×