eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/

Az olimpiáról is tárgyalt Szijjártó Péter

A gazdasági kapcsolatok és a járvány is téma volt.

Rendkívül sokat porfitál Magyarország a Japánnal folytatott hatékony, a kölcsönös tiszteletre és már barátságra alapuló együttműködésből - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Motegi Tosimicu japán külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter elmondta, ez igaz a gazdásig együttműködésre is: a japán vállalatok bíznak Magyarországban és a magyar emberekben.

Hozzátette, ezt támasztja alá az a tény, hogy tavaly 23 japán vállalat hajtott végre fejlesztéseket a magyar kormány támogatásával, hogy ne kelljen munkavállalókat elbocsátaniuk.

Ezen vállalatok 25 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre tavaly, amihez a kormány kilencmilliárd forintnyi támogatást biztosított;

a cégek 15 600 magyar ember munkahelyét mentették meg - jelezte a miniszter.

Elmondta: jelentős fejlesztések elé néz az esztergomi Suzuki-gyár, de több tízmilliárd forintnyi beruházás várható a következő hónapokban az élelmiszeripar és az autóipar területén.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány elleni harc jegyében az egészségügy területén is együttműködést folytat Japán és Magyarország. Japánból már többmillió gyógyszer érkezet.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy Oszakában 2025-ben világkiállítást rendeznek, amelyen Magyarország is jelen lesz.

A magyar kormány úgy döntött, hogy konzulátust nyit Oszakában

- tette hozzá.

"Mi nagyon szorgalmazzuk azt, hogy az Európai Unió és Japán együttműködése legyen szorosabb, jöjjön létre a beruházásvédelmi megállapodás az unió és Japán között" - fogalmazott, hozzátéve, még ennél is fontosabb, hogy a Japán részvételével létrejött kelet-ázsiai szabadkereskedelmi övezet, illetve annak tagállamai minél előbb közvetlen együttműködési kapcsolatba kerüljenek az unióval.

Szijjártó Péter az olimpiáért felelős miniszterrel is tárgyalt. A megbeszélés után, közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, az egész világ szorít azért, hogy legyen olimpia, még ha egy esztendő késéssel is.

"Miniszterasszony azt mondta, hogy ők úgy készülnek, hogy lesz olimpia; 136 nap van a reménybeli megnyitóünnepségig"

- fogalmazott a politikus.

Szijjártó Péter fontos kérdésnek nevezte, hogy lehetnek-e nézők az eseményeken, és ha igen, lehetnek-e külföldiek.

Erről még márciusban döntés születhet, míg áprilisban dönthetik el, hogy a sportlétesítményeket milyen kapacitás mellett vehetik igénybe a nézők - jelezte.

Hozzátette, a koronavírus-járvány idején a legfontosabb az emberi életek és az egészség megvédése.

"Ami biztos, hogy az ideérkező sportolóknak nagyon komoly tesztelési kötelezettségeik lesznek. A jelenlegi elképzelések szerint nem követelik majd meg a beoltottságot a sportolóktól, bár itt már tudtak arról, hogy a mi sportolóink be lesznek oltva" - hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

A videóban elmondta, a sportolóknak szigorú "viselkedési szabályoknak" kell megfelelniük, például korlátozzák majd, hogy milyen útvonalon és hova mehetnek a városban.

Hangsúlyozta, hogy a magyar sportolók részvételéhez szükséges előkészületeket már megtették. A nagykövetség megemelt létszámban fog dolgozni az olimpia alatt.

Hat japán város lesz majd a magyar sportolók házigazdája a felkészülés alatt, így ezeken a településeken tizenegy sportág képviselői edzhetnek még az olimpia előtt - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×