eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az Európai Unió zászlaja tükröződik az Európai Bizottság épületének ablakain Brüsszelben 2020. december 19-én. Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen két hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött el azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Brüsszeli szakértő: előbb még rosszabb lesz, csak utána javul a járványhelyzet

Az EU Monitor főszerkesztője szerint kicsit rosszabbodik még a helyzet az Európai Unióban mielőtt javulna. Nemcsak a vakcinák beszerzése és elosztása okoz problémát, de egyelőre az utazások esetében is további korlátozásokra kell számítani.

A brüsszeli ügyekben jártas szakember az InfoRádiónak kifejtette: a mostanság sokat emlegetett, az unióban bevezetésre szánt vakcinaútlevél, mint megfogalmazás, nem helyes, ugyanis egy úgynevezett oltási igazolásról lenne csak szó, amire már most is van példa nemzetállamonként. Tervek szerint ezeket kapcsolnák egy közös digitális rendszerbe (természetesen nagy hangsúlyt fektetve az adatvédelemre). Magyarán, hogy átlátható legyen az EU-huszonhetek szintjén a vakcináció és annak eredményessége.

Az uniós oltási igazolványokat tehát elsőként orvosi célokra szánják.

Hogy netán az utazásra is hasznosítanák, miután ennek a lehetősége is – logikusan – felmerült, arról a brüsszeli vezetők álláspontja szerint még túl korai beszélni,

miután ezzel kapcsolatban még sok a megválaszolatlan kérdés. Például nem tisztázott a mai napig sem, hogy akit beoltottak, vajon képes-e továbbadni a vírust.

Másik fontos, de kényes kérdés, amit egyelőre nem vállaltak föl a tagállami vezetők, hogy helyes-e megkülönböztetést tenni azok között, akik valamilyen – életkori, egészségügyi, stb. – oknál fogva, már részesültek az oltásban, és azok között, akinek önhibájukon kívül netán hónapot még várniuk kell erre, ami

nyilvánvalóan elégedetlenséget szülne

– tette hozzá az EU Monitor főszerkesztője.

Az idővel való versengés miatt – vagyis fel kell pörgetni az oltásokat, miközben lassítani kell a mutáció terjedését, elkerülendő az egészségügyi rendszerek összeomlását – az Európai Bizottság, valamint a tagállamok vezetői abban állapodtak meg, hogy lehetőség szerint a következő hetekben szigorítani kell a külföldi utazásokat, erősen eltanácsolva ettől az állampolgárokat – tette hozzá Gyévai Zoltán. Vagyis:

„mielőtt jobb lesz a helyzet, még rosszabbodni fog egy darabig.”

Izrael jó laboratóriuma a Pfizernek és a Modernának

A szakember röviden arra is kitért, miután Izrael ideális méretű piac, rendelkezik a megfelelő infrastruktúrákkal és kiváló egészségügyi szolgáltatásokkal, adatcsere fejében kiváló tanulságokkal szolgálhat a kutatók számára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×