INFORÁDIÓ
2021. március 1. hétfő
Albin

boris johnson

koronavírus

vírusvariáns

mutáció

egészségügy

nagy-britannia

Boris Johnson brit miniszterelnök online sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián 2021. január 26-án. Ezen a napon a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a százezret Nagy-Britanniában.

További szigorító intézkedéseket jelentett be Boris Johnson

Infostart / MTI

A "veszélyes" országokból érkezők nem mehetnek otthonukba, a kiutazások tilalmát pedig a hajós és légi cégekkel együtt ellenőrzik.

Kijelölt szállodákban kell tölteniük a karantént a koronavírus újabb variánsaival fertőzött országokból hazatérő briteknek - jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök. Az intézkedés a brit állampolgárok mellett azokra a külföldiekre is vonatkozik, akik életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Johnson a londoni alsóházban tartott szerda délutáni tájékoztatójában felidézte, hogy a brit kormány nemrégiben megtiltotta a beutazást 22 országból, amelyekben az ismert - mindenekelőtt Brazíliában és Dél-Afrikában azonosított - új koronavírus-variánsok fertőzési kockázatot jelentenek.

Ezek közé tartoznak a dél-amerikai országok és Afrika déli államai, valamint - szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt - Portugália.

Johnson elmondta: azoknak, akik e térségekből térnek haza és a brit törvények alapján nem lehet megtiltani beutazásukat - vagyis a brit állampolgároknak és a Nagy-Britanniában letelepedett külföldieknek -, a kormány által kijelölt szálláshelyeken, például szállodákban kell tölteniük a tíznapos kötelező karantént.

E rendelkezés hatálya alól nincs kivétel.

Boris Johnson elmondta: azokat a beutazókat, akikre az intézkedés vonatkozik, "várni fogják" a repülőtereken, és közvetlenül a karanténidőszak eltöltésére kijelölt szálláshelyre viszik őket.

A miniszterelnök nem részletezte, hogy ez az előírás mikor lép életbe, de kijelentette: az egészségügyi minisztérium már dolgozik azon, hogy e kijelölt szálláshelyek a lehető leghamarabb készen álljanak az érintettek fogadására.

Johnson hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniából a koronavírus-járvány megfékezését célzó jelenlegi rendelkezések alapján külföldre is tilos utazni vakációzás céljából. Hozzátette: a kormány ezentúl érvényt is fog szerezni ennek a tilalomnak. Ennek jegyében

a kikötőkbe, repülőterekre érkezőket a hatóságok megkérdezik, hogy miért akarják elhagyni az országot, és nyomós indok híján utasítani fogják őket arra, hogy térjenek vissza otthonaikba.

Ugyanezt emelte ki nem sokkal később tartott alsóházi tájékoztatóján Priti Patel brit belügyminiszter.

Patel kijelentette: a mostani rendelkezések alapján mindenki csak jogszerű indokkal hagyhatja el otthonát, és a vakációra utazás nem tartozik e jogos indokok közé.

Ezért a brit kormány bevezeti azt a gyakorlatot, hogy

azoknak, akik külföldre akarnak utazni, előzetesen deklarációt kell kitölteniük arról, hogy az utazás miért szükséges, és az indoklást az indulás előtt a közlekedési vállalatok kötelesek ellenőrizni.

A belügyminiszter elmondta: a kormány erősíti a rendőrségi jelenlétet a kikötőkben és a repülőtereken, és mindazokat, akik nem tudják nyomós okkal alátámasztani utazásuk indokoltságát, a hatóságok hazatérésére utasítják. Aki ennek nem tesz eleget, pénzbírsággal sújtható.

A brit kormány a napokban már megszigorította a beutazási korlátozásokat is: a múlt hét elejétől átmenetileg minden országból megszüntették a karanténkötelezettség nélküli beutazás lehetőségét, emellett mindenhonnan csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába.

Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Justin Tallis
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018