eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bezárt söröző előtt halad el egy férfi Dublinban 2020. április 22-én. Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt az ország GDP-je várhatóan 10%-kal fog csökkeni, a munkanlküliség pedig el fogja érni a 22%-ot.
Nyitókép: Bezárt söröző előtt halad el egy férfi Dublinban 2020. áprilisában. MTI/EPA/Aidan Crawley

Járvány - a koronavírus mutációja brutális sebességgel terjed Írországban

Írországban december 31-től bezárják a nem létszükségleti cikkeket árusító boltokat, és meghosszabbítják az iskolai szünetet, hogy feltartóztassák a koronavírus mutációját, amely minden előrejelzésnél gyorsabban terjed - közölte szerdán Micheal Martin ír miniszterelnök.

Néhány hete még Írországban volt az egyik legalacsonyabb fertőzési ráta Európa területén, de az utóbbi két hétben a fertőzöttek számának ötnapi átlaga több mint megháromszorozódott, napi 1200 fölé nőtt a járványügyi intézkedések karácsony előtti lazítása nyomán.

Martin közölte, hogy az új vírusváltozat - amely a brit hatóságok szerint mintegy 70 százalékkal fertőzőbb az eddig ismert változatoknál - jóval gyorsabban terjed, és ez az egészségügyi ellátórendszer túlterhelésével fenyeget.

"Olyan ütemben terjed, hogy az még a legborúlátóbb modelleket is túlszárnyalja. A helyzet rendkívül komoly" - figyelmeztetett Martin a televízióban közvetített beszédében.

A dublini vezetés a karácsony előtti enyhítéseket követően december 22-én újabb korlátozásokat vezetett be, a többi között a bárok és éttermek bezáratásával, illetve utazási korlátozások elrendelésével. Az eredeti elképzelések szerint december 31-ig nyitva maradhattak volna az üzletek, és az otthoni látogatásokat is engedélyezték volna.

Martin azonban szerdán elrendelte a látogatások tilalmát, elejét véve ezzel a szilveszteri buliknak, és öt nappal, január 11-ig meghosszabbította az iskolai szünetet. Az ország legalább egy hónapig fogja fenntartani a szigorítások legmagasabb szintjét, a többi között a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek bezárásával. Az emberek ezen felül indokolt eseteket leszámítva legfeljebb 5 kilométerre távolodhatnak el lakóhelyüktől.

Martin szerint a járvány mostani hulláma eltér az előzőktől abban, hogy kevesebb idő telik el a fertőzöttek és a kórházakban kezeltek számának emelkedése között.

Az ír egészségügyi hatóságok nemrég közölték, hogy az utóbbi héten csaknem megkétszereződött a kórházakban kezelt páciensek száma, míg a fertőzöttek száma 7-10 naponként fog megduplázódni, hacsak nem veszik ennek elejét újabb intézkedésekkel.

Az utóbbi 24 órában rekord mértékben, 1718-cal nőtt a fertőzöttek száma. A csaknem ötmillió lakosú országban eddig 90 157-en fertőződtek meg koronavírussal, akik közül 2226-an hunytak el a kórban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×