eur:
393.09
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. Oroszországban orvosok és tanárok ezrei jelentkeztek a mai napon kezdődött tömeges beoltásra.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Váratlan helyről kapott erős támadást az orosz vakcina

Vezető orosz egyetemek kutatóinak csoportja nyílt levélben emelte fel szavát a már tömeges immunizációban is használt Szputnyik V védőoltás ellen.

Teljesen elfogadhatatlannak és nevetségesnek nevezték az oltás fejlesztésének folyamatát orosz kutatók egy nyílt levélben, amely az oltás biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatos adatok hiányosságaira hívja fel a figyelmet.

A független orosz lap, a The Moscow Times tudósítása szerint a kutatók kifogásolják, hogy a vakcinát fejlesztő, az állam üzemeltette Gamaleja Intézet annak ellenére sem oszt meg adatokat az oltásfejlesztésről, hogy azt többször nyilvánosan kérték tőlük, ezzel félelmeket ébresztett az oltás hatékonyságával és az esetleges politikai beavatkozással szemben.

Túl korai minden

Az első aggályok már a klinikai kísérletek második fázisában felmerültek: a Lancetben publikált nyári adatok szerint mindössze 76 önkéntes vett részt ezekben, ennek ellenére továbbléptek a harmadik fázisú tesztek és a tömeges használat irányába. A csoport azt kritizálja, hogy Oroszország úgy kezdte meg a tömeges oltást – melyben egyelőre az egészségügyi dolgozók és a hatvan évnél fiatalabb tanárok kérhetik immunizációjukat –, hogy a széles körű klinikai teszteknek még az elején járnak. Az orosz kutatók már 20 koronavírusos eset elérése után eredményeket tettek közzé, míg a Pfizer vagy a Moderna csak 90-nél is több megbetegedésnél közölt előzetes számokat oltásainak hatékonyságával kapcsolatosan.

"Teljesen elfogadhatatlan – sőt, nevetséges – politikai tett úgy versenyhelyzetet kialakítani az oltások között, hogy az az alapvető tesztelési sztenderdeket sértse"

– írták a tudósok, akiknek csoportját Vaszilij Vlasszov, az orosz külügyminisztérium és a WHO korábbi tanácsadója, a Moszkvai Közgazdasági Főiskola megbecsült epidemiológusa, az Orosz Tudományos Akadémia kutatások hamisítását megelőző munkacsoportjának elnöke vezeti. Véleményük szerint a verseny Oroszország politikai céljainak túszává tette az oltás fejlesztőit.

"Mindez veszélyezteti a vakcina megfelelő tesztelését, ezáltal az oroszok egészségét" – fogalmaztak.

Vlasszov Olga Rebrovával, az Orosz Nemzeti Kutatási Orvostudományi Egyetem professzorával és Valerij Akszjonovval, a Bionica Media szerkesztőjével közösen jegyzi a novemberben publikált levelet, amelyről először csütörtökön tudósított a BBC Oroszország, amikor a tudósok megküldték azt a Lancet részére is.

Ellentmondások mindenhol

A Szputnyik V tesztelésével kapcsolatosan a Gamaleja Intézet valóban kevés adatot tett közzé. A 92 százalék körüli hatékonyságot 39 megbetegedés alapján határozták meg, melyből 31 következett be a placebocsoportban. Nem adták közre az önkéntesek életkorát és demográfiai megoszlását sem, illetve a megszokottól eltérően nem ugyanannyi embernek adtak be vakcinát és placebót: az arány 3:1-hez volt 1:1-hez helyett.

Anasztaszja Rakova, Moszkva polgármesterhelyettese múlt pénteken arról beszélt a sajtónak, hogy csak 273 önkéntes kapta el a koronavírust, azaz a résztvevőknek csak 1,5 százaléka lett beteg: ez tovább mélyíti a zavart, mivel nem ezt az adatot figyelik a klinikai tesztekben, hanem azt, hogy az oltottak közül hányan lesznek betegek a placebóval oltottakhoz képest. A kutatók ráadásul nem is osztották még meg nyilvánosan a 78 megfertőződés után esedékes adataikat.

A Lancet kihátrál

A levél szerzői azt is követelik a Lancettől, hogy vonja vissza a második klinikai fázisról náluk megjelent cikket, mivel abban maroknyi önkéntessel teszteltek csak: mindössze 76 embert oltottak be, míg a Modernánál ugyanebben a fázisban hozzávetőlegesen 600-at.

"Úgy gondoljuk, hogy a rossz módszertan, a tanulmány hibái, az adatelemzési hibák és a tanulmány rossz leírása megkérdőjelezik az oltás biztonságosságáról és hatékonyságáról szóló következtetéseket"

– írták Vlasszov és társai, aki mind az evidence-based orvoslás mellett elhivatottak orosz szövetségének tagjai. Egyúttal több adatot követelnek a Gamaleja Intézettől, úgy, ahogyan azt korábban maguk az oltásfejlesztők meg is ígérték.

A Lancet tájékoztatása szerint eljuttatta az aggályokat a Szputnyik V fejlesztőinek, a nyílt levelet azonban nem áll szándékukban publikálni, ahogyan a kifogásolt cikket sem akarják visszavonni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×