eur:
394
usd:
368.9
bux:
65717.55
2024. április 23. kedd Béla
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
Nyitókép: Dan Himbrechts

Közösködhet a Szputnyik V-vel az AstraZeneca

Mint korábban megírtuk, közös kutatásokat kezd a AstraZeneca az orosz Gamaleja Intézettel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) és az R-Pharm gyógyszergyárral annak érdekében, hogy saját, az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcináját kombinálja a Szputnyik V-vel.

A hírt a brit-svéd gyógyszergyár és az orosz szuverén alap közölte. A kutatásokba az AstraZeneca szerint 18 évesnél idősebb önkénteseket vonnak majd be. A különböző adenovírus-vektorvakcinák kombinálását tanulmányozó cég közleménye szerint a tudományos együttműködésnek nagy jelentősége lesz abban is, hogy az védőoltások a készítmények széles portfóliójának köszönhetően a jövőben könnyebben hozzáférhetők legyenek.

Az RFPI arról adott ki tájékoztatást, hogy az AstraZeneca vakcinájának a Szputnyik V Ad26 humán adenovírusával való kombinálását célzó klinikai kutatások még idén megkezdődnek. Kirill Dimtijev, az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó szuverén alap vezérigazgatója kifejezte reményét, hogy az együttműködés példát mutat majd más vakcinagyártók számára is.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester, aki pénteken látogatást tett az R-Pharmnak a fővárosi technopoliszban épülő Szputnyik V-üzemében, kijelentette, hogy ott

a csúcsrajáratást követően havi mintegy 10 millió dózis vakcina készül majd.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azzal vádolta meg a világ gyógyszerészeti óriásvállalatait, hogy "nem a legméltóbb eszközökkel" és "piszkos eszközökkel" igyekeznek hitelteleníteni a Covid-19 elleni orosz vakcinát a "kemény konkurenciaharcban". Nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy szerinte ki él nemtelen eszközökkel, csak annyit mondott, hogy elegendő megnézni a hírügynökségeknek az elmúlt egy hónapban megjelent anyagait.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy

az orosz vakcina ellen külföldről finanszírozott lejáratókampány folyik.

Azt mondta, a tárcának "részletekbe menő" értesülései vannak arról, hogy ehhez milyen eszközöket és forrásokat vetettek be.

Konasenkov szerint a közösségi média külföldi finanszírozású, orosznyelvű platformjain "áltudományos feltárások" sorozatának publikálása van előkészületeben, amelyekben "hamis szemtanúi vallomásokban" hangzanak el olyan valótlan állítások, amelyek szerint a Szputnyik V (a belföldi forgalmazásban Gam-KOVID-Vak) elnevezésű vakcina veszélyes, és hogy az orosz fegyveres erőknél vannak olyanok, akik elutasítják, hogy beoltsák őket. A tábornok szerint nincsenek katonai oltásmegtagadók, és a gyakorlat bebizonyította, hogy a vakcina, amellyel a már a felső hadvezetés tagjait is beoltották, hatékony és biztonságos.

Elmondta, hogy idén az orosz fegyveres erők 100 ezer tagja kapja meg a védőoltást, amelynek beadására 300 medikusbrigádot állítottak fel. Közölte, hogy a védelmi tárca eddig 14,5 ezer dózis vakcinát kapott, amellyel eddig több mint 10 ezer embert oltottak be, elsősorban katonaorvosokat, hadihajók személyzetét, pilótákat, hadászati rakétaegységek katonáit, törzstiszteket és alegységparancsnokokat.

A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 28 585-tel 2 597 711-re emelkedett A terjedés mértéke 1,1 százalék, az új esetek 16,1 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 491 987, a halálos áldozatoké 613-mal 45 893-ra nőtt - a járvány kezdete óta ennyien még nem haltak meg egy nap alatt, a felépülteké pedig 26 171-gyel 2 059 840-re emelkedett. A nem véglegesített halálozási ráta elérte az 1,77 százalékot.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 81,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 543 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 548 957 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×