INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

ukrán

kárpátalja

fenyegetés

II. Rákóczi Ferenc újonnan felavatott lovas szobra, Győrfi Lajos szobrászművész alkotása a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én.

"Megmérgezünk, akár a patkányokat" – ukrán üzenet a kárpátaljai magyaroknak

Infostart / MTI

Ömlenek a fenyegető üzenetek a külképviseletek, a sajtóorgánumok és magánszemélyek postaládáiba. "Egy hét múlva" valami történhet is.

Durva hangvételű fenyegető üzenetet kaptak pénteken kárpátaljai magyar külképviseletek, szervezetek, sajtóorgánumok és magánszemélyek - adták hírül helyi magyar nyelvű hírportálok.

A nyomdafestéket nem tűrő megszólítást követően a fenyegetők azt írták: "Egy hetet kaptok arra, hogy elhagyjátok az ukrán földet. Ellenkező esetben mindannyiótokat megmérgezünk, akár a patkányokat. A túszaink vagytok. Az első fecske hét nap múlva érkezik. Várjátok" - idézte az üzenet tartalmát a Kárpátalja.ma hírportál.

A címzettek között volt többek mellett Magyarország ungvári és beregszászi konzulátusa,

a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), több sajtóorgánum - maga a hírportál is - és a szürtei kistérség. Ez a Kárpátalja.ma értékelése szerint azt mutatja, hogy a levél a kárpátaljai magyarság ellen indított megfélemlítő akció folytatása.

Előzmények

Hétfőn házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics László KMKSZ-elnök lakásán is. A házkutatások során a kelet-ukrajnai zaporizzsjai bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. A KMKSZ azonban úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak, valamint vezetőinek a megfélemlítése.

Egy nappal később, kedden került napvilágra, hogy az SZBU vizsgálatot indított amiatt, hogy a kárpátaljai Szürte településen az október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen - még november 21-én - elénekelték a magyar himnuszt, amit nem tilt a törvény.

Az ukrajnai eseményekre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón úgy reagált: Ukrajna számos bizonyítékát adja annak, hogy nem jogállam. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig kijelentette, Kárpátalján a magyaroknak állandó fenyegetettségben kell élniük.

Nyitókép: II. Rákóczi Ferenc 2019. december 17-én felavatott lovas szobra, Győrfi Lajos szobrászművész alkotása a beregszászi Budapest téren. (MTI/Nemes János)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018