eur:
393.42
usd:
367.75
bux:
66361.7
2024. április 24. szerda György
II. Rákóczi Ferenc újonnan felavatott lovas szobra, Győrfi Lajos szobrászművész alkotása a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én.
Nyitókép: II. Rákóczi Ferenc 2019. december 17-én felavatott lovas szobra, Győrfi Lajos szobrászművész alkotása a beregszászi Budapest téren. (MTI/Nemes János)

"Megmérgezünk, akár a patkányokat" – ukrán üzenet a kárpátaljai magyaroknak

Ömlenek a fenyegető üzenetek a külképviseletek, a sajtóorgánumok és magánszemélyek postaládáiba. "Egy hét múlva" valami történhet is.

Durva hangvételű fenyegető üzenetet kaptak pénteken kárpátaljai magyar külképviseletek, szervezetek, sajtóorgánumok és magánszemélyek - adták hírül helyi magyar nyelvű hírportálok.

A nyomdafestéket nem tűrő megszólítást követően a fenyegetők azt írták: "Egy hetet kaptok arra, hogy elhagyjátok az ukrán földet. Ellenkező esetben mindannyiótokat megmérgezünk, akár a patkányokat. A túszaink vagytok. Az első fecske hét nap múlva érkezik. Várjátok" - idézte az üzenet tartalmát a Kárpátalja.ma hírportál.

A címzettek között volt többek mellett Magyarország ungvári és beregszászi konzulátusa,

a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), több sajtóorgánum - maga a hírportál is - és a szürtei kistérség. Ez a Kárpátalja.ma értékelése szerint azt mutatja, hogy a levél a kárpátaljai magyarság ellen indított megfélemlítő akció folytatása.

Előzmények

Hétfőn házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics László KMKSZ-elnök lakásán is. A házkutatások során a kelet-ukrajnai zaporizzsjai bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. A KMKSZ azonban úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak, valamint vezetőinek a megfélemlítése.

Egy nappal később, kedden került napvilágra, hogy az SZBU vizsgálatot indított amiatt, hogy a kárpátaljai Szürte településen az október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen - még november 21-én - elénekelték a magyar himnuszt, amit nem tilt a törvény.

Az ukrajnai eseményekre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón úgy reagált: Ukrajna számos bizonyítékát adja annak, hogy nem jogállam. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig kijelentette, Kárpátalján a magyaroknak állandó fenyegetettségben kell élniük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×