eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszél a párt kolozsvári kongresszusán 2019. február 23-án. A küldöttek  újraválasztották Kelemen Hunort a szövetség elnökévé.
Nyitókép: Biró István

Kelemen Hunor: nem minden áron, de cél a kormányzati részvétel

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta, nem feltételek nélkül és nem mindenkivel, de valóban szeretne kormányra kerülni az RMDSZ Romániában.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem elégszik meg államtitkári tisztségekkel, hanem miniszterekkel is részt akar venni a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) közösen alakítandó kormányban a december 6-i parlamenti választások után – írta politikai értesüléseire hivatkozva pénteken a liberális Adevarul című hírportál, amely hosszú elemzést is készített a véleménye szerint valószínű szándékokról és célokról.

Az InfoRádió megkereste az RMDSZ-t, amelynek elnöke nyilatkozott a cikk kapcsán.

"Nem szégyen az, ha egy politikus kormányozni akar, ez a politika egyik velejárója", kell ahhoz, hogy egy párt a programját megvalósítsa. "Mi is szeretnénk egy olyan helyzetet, amikor megkerülhetetlenek vagyunk a parlamentben és kormányzati tényezőként próbáljuk a programunkat megvalósítani. Hogy erre lehetőség lesz-e december 6-a után, nem tudom. Ha ki lehet alakítani egy olyan kormányprogramot és egy olyan többséget, ahol a romániai magyar közösség érdekeit képviselve egyről a kettőre jutunk, beleértve a román–magyar kapcsolatokat is országon belül és a két ország között, akkor

a kormányzati eszközt nem fogjuk elutasítani"

– mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ legutóbb 2014-ben volt kormányban néhány hónapig. A kormányzati szerepvállalás tehát nem mindenáron és nem mindenkivel jöhet szóba. A kormányzat struktúrája miatt e részvétel miniszteri szintet jelent.

Olyan Romániát szeretnének, ahol mindenki biztonságban érzi magát.

Ennek elmondása szerint két része van. "Az egyik az identitás megőrzésének, megerősítésének, újratermelésének biztonsága, a cél, hogy ezt ne kérdőjelezze meg senki, és tisztelje az ország minden intézménye, és lehetőleg a polgárok nagy többsége. A másik kiemelt része a biztonsághoz való ragaszkodásnak az egzisztenciális terület: a munkahelyek védelme, újak teremtése, gazdasági fejlődést biztosítani, ennek feltételeit létrehozni. Ma a járvány miatti egészségügyi helyzet mellett mindenki ezt tartja a legfontosabbnak" – sorolta az RMDSZ elnöke.

Összegzésként úgy fogalmazott: olyan Romániára vágynak, amelyben az erdélyi magyar ember otthon érzi magát, és tud jövőt tervezni a családja, a vállalkozása számára, és ez nem kerül veszélybe semmilyen értelemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×