INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

kelemen hunor

rmdsz

románia

kormány

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszél a párt kolozsvári kongresszusán 2019. február 23-án. A küldöttek  újraválasztották Kelemen Hunort a szövetség elnökévé.

Kelemen Hunor: nem minden áron, de cél a kormányzati részvétel

Infostart / InfoRádió

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta, nem feltételek nélkül és nem mindenkivel, de valóban szeretne kormányra kerülni az RMDSZ Romániában.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem elégszik meg államtitkári tisztségekkel, hanem miniszterekkel is részt akar venni a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) közösen alakítandó kormányban a december 6-i parlamenti választások után – írta politikai értesüléseire hivatkozva pénteken a liberális Adevarul című hírportál, amely hosszú elemzést is készített a véleménye szerint valószínű szándékokról és célokról.

Az InfoRádió megkereste az RMDSZ-t, amelynek elnöke nyilatkozott a cikk kapcsán.

"Nem szégyen az, ha egy politikus kormányozni akar, ez a politika egyik velejárója", kell ahhoz, hogy egy párt a programját megvalósítsa. "Mi is szeretnénk egy olyan helyzetet, amikor megkerülhetetlenek vagyunk a parlamentben és kormányzati tényezőként próbáljuk a programunkat megvalósítani. Hogy erre lehetőség lesz-e december 6-a után, nem tudom. Ha ki lehet alakítani egy olyan kormányprogramot és egy olyan többséget, ahol a romániai magyar közösség érdekeit képviselve egyről a kettőre jutunk, beleértve a román–magyar kapcsolatokat is országon belül és a két ország között, akkor

a kormányzati eszközt nem fogjuk elutasítani"

– mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ legutóbb 2014-ben volt kormányban néhány hónapig. A kormányzati szerepvállalás tehát nem mindenáron és nem mindenkivel jöhet szóba. A kormányzat struktúrája miatt e részvétel miniszteri szintet jelent.

Olyan Romániát szeretnének, ahol mindenki biztonságban érzi magát.

Ennek elmondása szerint két része van. "Az egyik az identitás megőrzésének, megerősítésének, újratermelésének biztonsága, a cél, hogy ezt ne kérdőjelezze meg senki, és tisztelje az ország minden intézménye, és lehetőleg a polgárok nagy többsége. A másik kiemelt része a biztonsághoz való ragaszkodásnak az egzisztenciális terület: a munkahelyek védelme, újak teremtése, gazdasági fejlődést biztosítani, ennek feltételeit létrehozni. Ma a járvány miatti egészségügyi helyzet mellett mindenki ezt tartja a legfontosabbnak" – sorolta az RMDSZ elnöke.

Összegzésként úgy fogalmazott: olyan Romániára vágynak, amelyben az erdélyi magyar ember otthon érzi magát, és tud jövőt tervezni a családja, a vállalkozása számára, és ez nem kerül veszélybe semmilyen értelemben.

Nyitókép: Biró István

Kapcsolódó hang

Kelemen Hunor az RMDSZ kormányzási szándékairól
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018