eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke online sajtótájékoztatót tart a Szövetségi Állandó Tanács ülése után Kolozsváron 2020. október 16-án. A Szövetségi Állandó Tanács a parlamenti jelöltlistákról döntött, amelyen az Erdélyi Magyar Szövetség két befutó helyet kaphat.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

A „mindent” jelentheti az 5 százalék az RMDSZ-nek

Várhatóan most is a parlamentbe jutásért küzd majd az RMDSZ a vasárnapi romániai parlamenti választáson. Ám, ha a magyar pártnak sikerül elérnie az 5 százalékos küszöböt, a kormánykoalícióba is bekerülhet.

Várhatóan a jelenleg kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt kaphat majd kormányalakítási jogot a vasárnapi román parlamenti választás után – mondta az InfoRádiónak Illyés Gergely politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet külső munkatársa. Úgy látja, a párt biztosan koalícióra kényszerül majd, amibe Traian Basescu volt államfő pártja a Népi Mozgalom, a teljes politikai elit leváltását zászlajára tűző Mentsétek meg Romániát Szövetség, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is bekerülhet .

„A román pártok abban érdekeltek, hogy

minél kevesebb román párt legyen a kormánykoalícióban,

és ennek érdekében egymást próbálják majd kiszorítani. Persze az a kérdés, hogy mit mond majd a matematika – fogalmazott a szakértő. – Hogy szükség lesz-e az RMDSZ szavazataira feltétlenül a kormánytöbbséghez, vagy tulajdonképpen ki is lehetne hagyni.”

A magyar politikai szervezetek idén közösen indulnak a parlamenti választásokon. Bár ez megegyezik a szavazók akaratával, korántsem biztos, hogy több magyar képviselő kerül az országgyűlésbe – mondja Illyés Gergely.

„Folyamatosan az a tét és a kérdés, hogy vajon az 5 százalékos parlamenti küszöböt meg tudja-e ugrani az RMDSZ, függetlenül attól, hogy éppen milyen viszonyban van a kisebb pártokkal. Hiszen nem elfelejtendő, hogy jogilag most is egy RMDSZ-lista lesz” – jegyezte meg a politológus, aki szerint

a járvány miatt vélhetően alacsony lesz az országos részvétel,

és ennek megfelelően a magyaroké is.

A járvány miatt egyébként több települést is vesztegzár alá vontak Romániában. Az államfő azonban kijelentette, hogy az ott élők is akadálytalanul leadhatják voksukat a választásokon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×