INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

koronavírusteszt

szlovákia

igor matovic

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.

Szlovákiai országos teszt: Igor Matovič alig kapott levegőt az eredmények láttán

Infostart

Egy százalék alatt maradt a pozitív esetek száma a szlovákiai országos koronavírus-tesztelés szombati adatai, 2,5 millió mintavétel alapján. Magyarországról is mentek át magukat leteszteltetni emberek.

Igor Matovič szlovák miniszerelnök az ujszo.com beszámolója alapján így értékelte a szombati tesztelések eredményét:

„A déli eredmények azt mutatták: össze tudtunk fogni. 800 ezer embert sikerült szombat 12-ig letesztelni, ez nagyszerű eredmény. Éjjel megtudtam viszont a teljes nap eredményét – alig kaptam levegőt a szám hallatán. Az eredmény azt mutatja, hogy Szlovákia működik! Az adatokat majd Naď fogja ismertetni.”

A védelmi miniszter el is árulta az eredményeket:

„Szombaton 2 581 113 embert teszteltek le és 21 850 fertőző személyt találtak – ez nincs 1 százalék se.

Ha valaki pár nappal ezelőtt azt mondja nekem, hogy elérünk ilyen eredményt, akkor valószínűleg kinevettem volna.”

Az előzetes információk szerint csak helyi fertőzési gócpontokat találtak az országos tesztelés során, ezek közül egyik sincs Dél-Szlovákiában.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangsúlyozta, országszerte nyugodt a helyzet a tesztelési pontokon, nincs torlódás, vagyis aki még nem volt, az ma komolyabb várakozás nélkül átesik a vizsgálaton.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter megköszönte a Szlovákiában élő kisebbségeknek is a részvételt. Krajniak szerint már nem beszélhetünk "kis Szlovákiáról", mert bebizonyítottuk, hogy hatalmas dolgokat tudunk elérni, ha összefogunk.

Matovič bocsánatot kért azoktól, akik nem azért vesznek részt az országos tesztelésen, mert ők szeretnének, hanem kénytelenek. A kormányfő elmondása szerint a "szabadság korlátok nélkül anarchiához vezet". Matovič szerint nem elég szabadnak, felelősségteljesnek is lennünk kell.

Matovič megkérte azokat, akik pozitív eredményt kaptak, hogy maradjanak karanténban, és értesítsék az ismerőseiket az eredményükről,

kérjék meg őket, hogy menjenek el teszteltetni. Ha nem akarnak antigén-tesztet, akkor végezzenek PCR-t.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy biztosan sor kerül az országos tesztelés új fordulójára is, a részleteket még tárgyalják.

Matovič közölte, tegnap

arra is volt példa, hogy Magyarországról a határ közeli szlovákiai településekre átjöttek leteszteltetni magukat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018