eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Szlovákia története legnagyobb hadműveletére készül

Szlovákiába várhatóan a jövő év elején 180 ezer darab védőoltás érkezik. Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangsúlyozta, az oltás önkéntes alapú lesz, semmiképpen sem lesz kötelező. Szlovákia közben gőzerővel készül a hétvégi országos tesztelésre, amelyre még mindig nincs meg a kellő számú egészségügyi szakember. Igor Matovič kormányfő ezért közel 200 ezer forintos pénzjutalmat ajánlott a tesztelésre jelentkező egészségügyi dolgozóknak.

Az Európai Unió tagállamaként Szlovákia összesen 3 millió koronavírus elleni védőoltást rendelt. Ebből az egészségügyi miniszter szerint 180 ezer már 2021 elején megérkezhet Szlovákiába. „A klinikai tesztek a végéhez közelednek. Két gyógyszergyártó cég már nagyon jól áll, és ez a két vakcina valószínűleg Európában is hozzáférhető lesz. Az oltások elosztása a lakosság számaránya alapján fog történni, illetve annak függvényében, hogy az egyes országok hány darabot rendeltek. Vagyis az oltás várhatóan többé-kevésbé egyszerre fog megkezdődni egész Európában” – fejtette ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy az első védőoltásokat egy protokoll alapján fogják beadni.

A védőoltást nem teszik majd kötelezővé, a miniszter pedig

kizárta, hogy azt, aki nem oltatja be magát, nem fogják munkába engedni.

A vakcina Szlovákiába érkezéséig tehát még több mint két hónap van hátra. Az antigén-tesztekkel elvégzett országos tesztelésig viszont már csak egy. Szombaton és vasárnap mindenkit letesztelnek az országban, aki hajlandó alávetni magát a mintavételnek. Az előkészületek finiselnek, de még így sem nyugodt az ország, hiszen nagyon sok nyitott kérdés maradt pár órával az akció kezdete előtt.

Az egyik ilyen például, hogy lesz-e kellő számú egészségügyi szakember, akik két napon keresztül letesztelik az ország lakosságát. A szlovák kormányfő ezért 500 eurós rendkívüli jutalmat ajánlott fel a tesztelésre jelentkező egészségügyi dolgozók számára. Igor Matovič hangsúlyozta, ez az ő személyes döntése, de bízik benne, hogy a koalíció is rábólint. Olyan régióban, ahol a pozitív esetek aránya 0 százalék lesz, az egészségügyi dolgozók 700 eurót fognak kapni. „Az első és a második napért száz-száz eurót, plusz rendkívüli jutalomként 500 eurót” – közölte a kormányfő. Ez az összeg még emelkedhet a pozitív teszteredményt produkálók számától függően. A miniszterelnök szerint olyan régiókban, ahol a teszteltek négy százaléka lesz pozitív, egy-egy egészségügyi dolgozó két nap alatt akár 1100 eurót is kereshet. „Az állam még soha nem fizetett állami alkalmazottaknak ilyen nagyvonalú jutalmakat. Ugyanakkor a dolgozóknak még soha nem kellett ilyen sokat kockáztatniuk” – hangsúlyozta Matovič.

A miniszterelnök pénteken a Facebookon arról tájékoztatott, hogy péntek délig a mintavételi pontok 63 százalékát tudták lefedni teljes személyzettel és felszereltséggel. Azt is közölte ugyanakkor a miniszterelnök, hogy

Ausztriából 50 katonaorvos érkezik,

akik segíteni fognak a lakosság átfogó tesztelésének előkészítésében és végrehajtásában. Ők Pozsony Ligetfalu városrészében teljesítenek majd szolgálatot.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök eközben

felszólította a kormányfőt, hogy hétvégén csak ott teszteljenek, ahol biztosítva lesz a mintavétel.

Az államfő a kijárási tilalom feltételeinek átértékelését és az önkéntes alapú tesztelést szorgalmazza. Úgy véli, az országos tesztelés célja teljesíthetetlen. „A szükséges mintavételi helyek csupán mintegy 60 százalékát sikerült előkészíteni a hétvége mindkét napjára. Ennek legfőbb oka az egészségügyi dolgozók hiánya. Az akció elindításáig kevesebb mint 24 óra van hátra” – figyelmeztetett az államfő. Az információk tükrében Čaputová azt kérte, hogy a kormány értékelje át a kijárási tilalom feltételeit, és ne büntesse azokat az embereket, akik objektív okokból nem tudnak részt venni a tesztelésen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×