INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

szlovákia

koronavírus

tesztelés

igor matovic

zuzana caputová

vakcina

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.

Szlovákia története legnagyobb hadműveletére készül

Szlovákiába várhatóan a jövő év elején 180 ezer darab védőoltás érkezik. Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangsúlyozta, az oltás önkéntes alapú lesz, semmiképpen sem lesz kötelező. Szlovákia közben gőzerővel készül a hétvégi országos tesztelésre, amelyre még mindig nincs meg a kellő számú egészségügyi szakember. Igor Matovič kormányfő ezért közel 200 ezer forintos pénzjutalmat ajánlott a tesztelésre jelentkező egészségügyi dolgozóknak.

Az Európai Unió tagállamaként Szlovákia összesen 3 millió koronavírus elleni védőoltást rendelt. Ebből az egészségügyi miniszter szerint 180 ezer már 2021 elején megérkezhet Szlovákiába. „A klinikai tesztek a végéhez közelednek. Két gyógyszergyártó cég már nagyon jól áll, és ez a két vakcina valószínűleg Európában is hozzáférhető lesz. Az oltások elosztása a lakosság számaránya alapján fog történni, illetve annak függvényében, hogy az egyes országok hány darabot rendeltek. Vagyis az oltás várhatóan többé-kevésbé egyszerre fog megkezdődni egész Európában” – fejtette ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy az első védőoltásokat egy protokoll alapján fogják beadni.

A védőoltást nem teszik majd kötelezővé, a miniszter pedig

kizárta, hogy azt, aki nem oltatja be magát, nem fogják munkába engedni.

A vakcina Szlovákiába érkezéséig tehát még több mint két hónap van hátra. Az antigén-tesztekkel elvégzett országos tesztelésig viszont már csak egy. Szombaton és vasárnap mindenkit letesztelnek az országban, aki hajlandó alávetni magát a mintavételnek. Az előkészületek finiselnek, de még így sem nyugodt az ország, hiszen nagyon sok nyitott kérdés maradt pár órával az akció kezdete előtt.

Az egyik ilyen például, hogy lesz-e kellő számú egészségügyi szakember, akik két napon keresztül letesztelik az ország lakosságát. A szlovák kormányfő ezért 500 eurós rendkívüli jutalmat ajánlott fel a tesztelésre jelentkező egészségügyi dolgozók számára. Igor Matovič hangsúlyozta, ez az ő személyes döntése, de bízik benne, hogy a koalíció is rábólint. Olyan régióban, ahol a pozitív esetek aránya 0 százalék lesz, az egészségügyi dolgozók 700 eurót fognak kapni. „Az első és a második napért száz-száz eurót, plusz rendkívüli jutalomként 500 eurót” – közölte a kormányfő. Ez az összeg még emelkedhet a pozitív teszteredményt produkálók számától függően. A miniszterelnök szerint olyan régiókban, ahol a teszteltek négy százaléka lesz pozitív, egy-egy egészségügyi dolgozó két nap alatt akár 1100 eurót is kereshet. „Az állam még soha nem fizetett állami alkalmazottaknak ilyen nagyvonalú jutalmakat. Ugyanakkor a dolgozóknak még soha nem kellett ilyen sokat kockáztatniuk” – hangsúlyozta Matovič.

A miniszterelnök pénteken a Facebookon arról tájékoztatott, hogy péntek délig a mintavételi pontok 63 százalékát tudták lefedni teljes személyzettel és felszereltséggel. Azt is közölte ugyanakkor a miniszterelnök, hogy

Ausztriából 50 katonaorvos érkezik,

akik segíteni fognak a lakosság átfogó tesztelésének előkészítésében és végrehajtásában. Ők Pozsony Ligetfalu városrészében teljesítenek majd szolgálatot.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök eközben

felszólította a kormányfőt, hogy hétvégén csak ott teszteljenek, ahol biztosítva lesz a mintavétel.

Az államfő a kijárási tilalom feltételeinek átértékelését és az önkéntes alapú tesztelést szorgalmazza. Úgy véli, az országos tesztelés célja teljesíthetetlen. „A szükséges mintavételi helyek csupán mintegy 60 százalékát sikerült előkészíteni a hétvége mindkét napjára. Ennek legfőbb oka az egészségügyi dolgozók hiánya. Az akció elindításáig kevesebb mint 24 óra van hátra” – figyelmeztetett az államfő. Az információk tükrében Čaputová azt kérte, hogy a kormány értékelje át a kijárási tilalom feltételeit, és ne büntesse azokat az embereket, akik objektív okokból nem tudnak részt venni a tesztelésen.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Kapcsolódó hang

Szlovákia története legnagyobb hadműveletére készül
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018