eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ludovic Orban román miniszterelnök (jobbra, lent) és Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője (b) a bukaresti parlamentben 2020. február 24-én. Ezen a napon a román alkotmánybíróság a PSD-nek adott igazat a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatos jogvitában. A bírói testület ezzel ellehetetlenítette, hogy Klaus Iohannis államfő szándékosan idézzen elő olyan válságot, amely – két meghiúsult kormányalakítási kísérlet után – felhatalmazza őt a parlament feloszlatására.
Nyitókép: illusztráció - Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője (MTI/EPA/Robert Ghement)

Lapinformáció szerint a PSD félreállítja a Dragnea-korszak meghatározó politikusait

A bukaresti parlament legnagyobb frakciójával rendelkező, tavaly óta ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) félreállítja a korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea volt pártelnök idején meghatározó szerepet játszott politikusait, többek között Viorica Dancila volt miniszterelnököt sem jelöli befutó helyen a december 6-i parlamenti választásokon – írta a Hotnews.ro hírportál.

Romániában csütörtökön jár le a jelöltállítás határideje. A hírforrás szerint a párt utolsó miniszterelnökén és államfő-jelöltjén kívül Florin Iordache volt igazságügyi miniszter, Serban Nicolae volt szenátusi frakcióvezető, Camen Dan volt belügyminiszter, Ecaterina Andronescu, illetve Liviu Pop volt oktatási miniszter és a PSD több más közismert politikusa is búcsút mondhat a parlamenti mandátumnak.

A Hotnews szerint egyrészt leszámolásról, másrészt arculatváltásról van szó: az új pártvezetés azoktól próbál megszabadulni, akik miatt jobboldali ellenfelei a korrupt politikusok védelmezőjeként bélyegezték meg a PSD-t.

Marcel Ciolacu pártelnök szerint a PSD képviselői és jelöltlistáin egyetlen bűnvádi eljárás alatt álló politikus sem szerepel.

A szociáldemokrata pártelnök szerint azok kerültek fel a jelöltlistákra, akik egyrészt élvezik saját területi szervezetük támogatását, másrészt megfelelnek a PSD feddhetetlenségi és hozzáértési feltételeinek.

A szakmaiságot előtérbe helyező arculatváltás jeleként a PSD több megyében is a koronavírus-járvány kapcsán is reflektorfénybe került, nagy tekintélynek örvendő orvosokat tett a jelöltlisták élére: Bukarestben a Romániát az egészségügyi világszervezetben képviselő Alexandru Rafila professzor vezeti a PSD képviselőházi jelöltlistáját, a szenátusi listán pedig – Gabriela Firea leköszönő bukaresti főpolgármester után – a második helyen Adrian Streinu-Cercel, a fővárosi járványkórház igazgatója szerepel. Maros megyében Leonard Azamfirei, az orvosi és gyógyszerészeti egyetem rektora vezeti a PSD szenátusi jelöltlistáját.

A PSD 2016-ban az érvényes voksok több mint 45 százalékával nyerte meg a parlamenti választásokat. A tavalyi európai parlamenti választásokon a szociáldemokraták támogatottsága 22 százalékra esett vissza, és az idén szeptemberben megrendezett önkormányzati választásokon a megyei jelöltlistákra leadott voksok 23 százalékát szerezte meg, mintegy hét százalékkal kevesebbet, mint a parlamenti választások megnyerésére is legesélyesebbnek tartott, tavaly óta kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×