eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

A koronavírus-vakcinával kapcsolatban kér pénzt az országoktól az ENSZ

Időközben Bill Gates és felesége alapítványa megállapodást írt alá 16 gyógyszeripari vállalattal.

Itt az idő, hogy az egyes államok elkezdjenek hozzájárulni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által létrehozott COVAX finanszírozási alaphoz, amelynek célja a koronavírus elleni vakcinához való gyors és méltányos hozzáférés biztosítása - jelentette ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár egy virtuálisan megtartott rendezvényen.

Elmondása szerint

eddig hárommilliárd dollárt (csaknem ezer milliárd forintot) gyűjtöttek össze, azonban még további 35 milliárd dollárra van szükség.

A finanszírozási alap célja, hogy jövő év végéig kétmilliárd adag vakcinát, 245 millió kezelést és félmilliárd koronavírus-tesztet biztosítson.

Kiemelte: a hozzáférés felgyorsítása szavatolja az egyetlen biztonságos és biztos módját a globális gazdaság mielőbbi újranyitásának. Az oltóanyag előállítására vonatkozó nemzeti erőfeszítések "nem fogják tudni megnyitni a világgazdaság ajtaját, visszaállítva az emberek megélhetését".

Felszólította az államokat, hogy az elkövetkező három hónapban jelentősen növeljék hozzájárulásukat. Megjegyezte, hogy a fejlett országok ezermilliárd dollárokat költenek a járvány társadalmi-gazdasági hatásainak ellensúlyozására, így "biztos, hogy ennek egy töredékét a kór terjedésének megállítására is tudják fordítani".

A tanácskozást az ENSZ-főtitkár, a WHO, a Dél-afrikai Köztársaság és Nagy-Britannia szervezésében tartották.

Dominic Raab brit külügyminiszter csatlakozásra sürgette a nemzetközi közösséget a járvány elleni globális erőfeszítésekhez, rámutatva, ez a legjobb esély arra, hogy úrrá legyünk a világjárványon.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója elmondta, hogy 167 ország, vagyis a világ lakosságának 70 százaléka csatlakozott a COVAX-hoz. "És a lista minden nappal hosszabb lesz" - tette hozzá. Mint mondta, eddig igazoltan több mint egymillió halálos áldozatot követelt a járvány, de a valós szám minden bizonnyal ennél magasabb.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy

15 milliárd dolláros azonnali hozzájárulásra van szüksége a programnak,

nehogy elhalasszák az előrendelésre, a gyártókapacitás lefoglalására és a készletfelhalmozásra vonatkozó lehetőséget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×