eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az olasz elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j) videokonferenciát tart Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésével kapcsolatban a római kormányfői rezidencián, a Chigi-palotában 2020. március 11-én. Friss hatósági bejelentés szerint egy nap alatt csaknem kétszázzal 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, és kétezer új fertőzött személyt regisztráltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Olasz elnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

Olaszország-szakértő: most minden erő győztesnek érezheti magát

Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint az Öt Csillagos Mozgalom sikerrel végigvitte alkotmányreformját, a baloldal pedig ugyanúgy három tartományt "szerzett", mint a Matteo Salvini fémjelezte jobb.

Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért, a járvány miatt tavaszról őszre tolt fordulója Olaszországban, amelyet együtt rendeztek a kisebb parlamentről szóló, szintén hosszabb ideje esedékes népszavazással.

A választáson a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg.

Hogy ki a nyertes, az sem egyszerűen megválaszolható kérdés. A parlament átalakítását például azt az Öt Csillagos Mozgalom kezdeményezte.

"Közel 70 százalékos lett az igen eredménye, ez várható volt. A részvétel viszont bár nem számított, több mint 50 százalékos volt, ez politikai szempontból volt fontos a mozgalomnak, hogy legyen támogatottsága később; ez a legfontosabb politikai programjuk volt" - értékelt az InfoRádióban Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az olasz parlament "következő alkalommal" tehát 345 fővel lesz kisebb: 115 fővel a szenátus, 230 fővel az alsóház létszáma csökken, 945 fős helyett 600 fős lesz tehát.

A tartományi eredményeket tekintve minden résztvevő győztesnek érzi magát.

"A baloldalnak az volt fontos, hogy Toszkána és Puglia baloldali maradt, Campania is baloldali lett, Liguria, Marche és Veneto a jobboldalé lett, erre részben lehetett számítani. A jobboldalt vezető

Matteo Salvini viszont számított volna arra, hogy a hagyományosan baloldali tartomány Toszkána vagy Puglia a jobboldal kezére kerül, de ez nem sikerült"

- ecsetelte Molnár Anna.

Hogy a győztes így Giuseppe Conte kormányfő-e, arra azt mondta, neki mindenképpen győzelem ez, "megerősítő választás", de a népszavazás is, hiszen ő "nem kötődik a pártokhoz, kívülről érkezett", de eredetileg jobban kötődik az Öt Csillagos Mozgalomhoz, amely által végigvitt alkotmányreform végül is sikeres volt.

Az eredményekből a szakértő szerint nehéz következtetéseket levonni, mindenesetre előre hozott választásra aligha kerül sor, "amúgy is nagyon rizikós egy túl sok válsággal terhelt időszakban" - fogalmazott.

Az olaszországi politikai helyzetről bővebben is szó lesz csütörtökön az InfoRádió (88,1) Aréna című műsorában este 6 órakor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×