INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

giuseppe conte

matteo salvini

öt csillag mozgalom

olaszország

választás

Az olasz elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j) videokonferenciát tart Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésével kapcsolatban a római kormányfői rezidencián, a Chigi-palotában 2020. március 11-én. Friss hatósági bejelentés szerint egy nap alatt csaknem kétszázzal 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, és kétezer új fertőzött személyt regisztráltak.

Olaszország-szakértő: most minden erő győztesnek érezheti magát

Infostart / InfoRádió - Pusztai Balázs

Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint az Öt Csillagos Mozgalom sikerrel végigvitte alkotmányreformját, a baloldal pedig ugyanúgy három tartományt "szerzett", mint a Matteo Salvini fémjelezte jobb.

Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért, a járvány miatt tavaszról őszre tolt fordulója Olaszországban, amelyet együtt rendeztek a kisebb parlamentről szóló, szintén hosszabb ideje esedékes népszavazással.

A választáson a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg.

Hogy ki a nyertes, az sem egyszerűen megválaszolható kérdés. A parlament átalakítását például azt az Öt Csillagos Mozgalom kezdeményezte.

"Közel 70 százalékos lett az igen eredménye, ez várható volt. A részvétel viszont bár nem számított, több mint 50 százalékos volt, ez politikai szempontból volt fontos a mozgalomnak, hogy legyen támogatottsága később; ez a legfontosabb politikai programjuk volt" - értékelt az InfoRádióban Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az olasz parlament "következő alkalommal" tehát 345 fővel lesz kisebb: 115 fővel a szenátus, 230 fővel az alsóház létszáma csökken, 945 fős helyett 600 fős lesz tehát.

A tartományi eredményeket tekintve minden résztvevő győztesnek érzi magát.

"A baloldalnak az volt fontos, hogy Toszkána és Puglia baloldali maradt, Campania is baloldali lett, Liguria, Marche és Veneto a jobboldalé lett, erre részben lehetett számítani. A jobboldalt vezető

Matteo Salvini viszont számított volna arra, hogy a hagyományosan baloldali tartomány Toszkána vagy Puglia a jobboldal kezére kerül, de ez nem sikerült"

- ecsetelte Molnár Anna.

Hogy a győztes így Giuseppe Conte kormányfő-e, arra azt mondta, neki mindenképpen győzelem ez, "megerősítő választás", de a népszavazás is, hiszen ő "nem kötődik a pártokhoz, kívülről érkezett", de eredetileg jobban kötődik az Öt Csillagos Mozgalomhoz, amely által végigvitt alkotmányreform végül is sikeres volt.

Az eredményekből a szakértő szerint nehéz következtetéseket levonni, mindenesetre előre hozott választásra aligha kerül sor, "amúgy is nagyon rizikós egy túl sok válsággal terhelt időszakban" - fogalmazott.

Az olaszországi politikai helyzetről bővebben is szó lesz csütörtökön az InfoRádió (88,1) Aréna című műsorában este 6 órakor.

Nyitókép: MTI/EPA/Olasz elnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

Kapcsolódó hang

Olaszország szavazott PB
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018