eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Drónnal készült kép üres napágyakról újranyitás előtt a toszkán tengerparton Viareggio város közelében 2020. május 28-án, a koronavírus-járvány idején. Olaszországban a járványügyi intézkedések feloldásának harmadik szakaszában május 25-től engedélyezték a tengerparti strandok újranyitását a strandolók közötti minimum 5 méteres távolság szigorú betartásával.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Muzzi

Szakértő: legfeljebb kormányátalakítást hozhat az olasz tartományi választás

Kétnapos helyhatósági, tartományi választásokat tartanak Olaszországban. Az eredmény akár a kormány átalakításhoz is vezethet, de komoly, földrengésszerű változást nem hozhat - mondta az InfoRádiónak Szomráky Béla, a Magyar Rádió egykori újságírója, Olaszország-szakértő.

Toszkána még sok mindent eldönthet - mondta az InfoRádiónak Szomráky Béla, a Magyar Rádió egykori újságírója, Olaszország-szakértő. Az északi Liguriában és Venetóban, a közép-olaszországi Toszkánában és Marchéban, a déli Campania és Puglia területén, valamint a nemzetiségi Alto Adigében választanak új elnököt és újítják meg a tartományi testületet. Ezen kívül ezerszáz önkormányzat újul meg, köztük több megyeszékhely, mint Aosta, Trento és Velence.

Abból a további hat tartományból, ahol jelenleg választásokat tartanak a két északi jobboldali vezetés alatt áll, a 2-2 közép-, illetve dél-olaszországi tartomány pedig baloldali vezetésű. Mindemellett érdemes tudni azt is a szakértő szerint, hogy az elmúlt másfél évben jelentős jobboldali előretörést tapasztaltak Olaszországban, a baloldal pedig sorozatban vesztett el mintegy tíz tartományt. "Ezért a baloldal számára létfontosságú, hogy ebből a hat tartományból legalább kettőt, de inkább hármat megszerezzenek" - mondta Szomráky Béla.

A szakértő értékelése szerint északon ez lehetetlennek tűnik, mivel mindkét jobboldali vezetésű tartományban nagyon erős jelöltek vannak, közülük az egyik öt, a másik tíz éve igazgatja sikeresen a tartományát. A másik négy választást tartó tartományban baloldali vezetők irányítanak. "Nagyon jó lenne a baloldalnak, ha ebben a hat tartományban 3-3-as eredményt tudnának elérni, akkor minden maradhat a régiben. Ha a jobboldal 4-2-re győz, akkor vakarhatják a fejüket, hogy mi legyen" - fogalmazott Szomráky Béla.

A választások kapcsán több neves olasz lap - köztük a Corriere della Sera és az il Giornale - is arról írt, hogy ha a jobboldal előretör a választásokon, az komolyabb politikai változásokat is hozhat, akár kormányátalakításhoz is vezethet. A szakértő ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy ha a kormányátalakítást komoly politikai változásnak nevezzük, akkor igen, valóban. "Gyakorlatilag azonban abszolút semmilyen komoly változás nem várható, mivel a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó 4 pártból kettőnek - az Öt Csillag mozgalomnak és a Demokrata Pártnak - erős parlamenti többsége van" - hangsúlyozta Szomráky Béla.

Szavai szerint az olaszoknak szükségük van a baloldali vezetésű kormányra, mivel így tudnak jóban lenni az Európai Unióval, így tudnak eleget tenni a nemzetközi pénzügyi és gazdasági körök elvárásainak. "Még az sem kizárt, hogy 5-1 arányú lesz a jobboldal győzelme, ami legfeljebb a kormány átgyúrásában nyilvánulhat meg a politika iránt érdeklődő közvélemény elaltatása érdekében" - vélekedett a szakértő. Szerinte a folyamatnak elsősorban Guiseppe Conte miniszterelnök lehet a vesztese, valamint a baloldali Demokrata Párt főtitkára, Nicola Zingaretti, aki Lazio tartományt vezeti két éve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×