INFORÁDIÓ 
2020. október 23. péntek
Gyöngyi

kína

gazdasági növekedés

salát gergely

koronavírus

Donald Trump amerikai (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozójának második napján, 2019. június 29-én.

Salát Gergely: kínkeserves paradigmaváltás kezdődik Kínában

Infostart / InfoRádió - Kántor Viola

A kínai gazdaság helyreállása lassabb a vártnál - mondta az InfoRádiónak Salát Gergely sinológus, megjegyezve, hogy főként az amerikaiakkal való feszültség miatt fordul befelé újra az ország gazdasága a következő időszakban.

2020 első negyedévében olyan jelentős mértékben zsugorodott a kínai gazdaság, amire 1992, az adatok nyilvánossága óta nem volt példa; a kínai statisztikai hivatal legfrissebb számai vegyes képet mutatnak a kínai gazdaságról az adatok – vélekedik Salát Gergely.

"Az ipari termelés júliusban 4,8 százalékkal növekedett, így ez volt a gazdaság motorja, de például kiskereskedelmi forgalom továbbra is csökken, ami azt jelenti, hogy

egyensúlytalanság alakult ki

a kínálat és a kereslet között. Egészen egyszerűen a kínaiak a kormányzati ösztönzés ellenére sem hajlandók fogyasztani, mert nem tudják, hogy a járvány esetleges második hulláma miatt szükségük lesz a tartalékaikra" – mondta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője.

A szakértő hozzátette, a kínai gazdaság összességében növekszik, de nem azzal a lendülettel, mint korábban. A koronavírus okozta válság után a helyreállás elkezdődött, de ez a várakozásokhoz képest lassabb. A koronavírus újabb és újabb fellángolásait lokálisan kezelik. Az év eleji országos lezárásra már nem számítanak, így hasonló gazdasági visszaeséssel sem kalkulálnak, de Salát Gergely szerint a következő hónapokban nagy volumenű gazdasági beavatkozásra sem lehet számítani.

"Októberben lesz a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának a plénuma, addig radikális intézkedéseket valószínűleg nem hoznak, ott új irányba állíthatják a gazdaságot" – mondta a sinológus, aki emlékeztetett, hogy ez az új irány kezdett már kirajzolódni az elmúlt hónapokban,

nem is elsősorban a koronavírus, hanem a feszült amerikai viszony miatt.

Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár azt a jelszót adta ki, hogy úgynevezett belső keringésre kell alapozni Kína további gazdasági növekedését, Ez azt jelenti, hogy Kína gazdaságilag is befelé fog fordulni, és csökkenti függőségét a külső technológiáktól és piacoktól. Próbálja a belső fogyasztásra és piacra, a hazai cégekre és a belső innovációra alapozni a következő évek és évtizedek növekedését.

"Ez a paradigmaváltás nem biztos, hogy sikerrel zárul majd, és mivel jelenleg Kína a világ legnagyobb kereskedő nemzete, egészen biztosan kínkeserves lesz" – vélekedett Salát Gergely.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Donald Trump amerikai (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozóján. MTI/AP/Susan Walsh

Kapcsolódó hang

Salát Gergely a kínai gazdaságról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018