eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Balti büntetőintézkedések fehérorosz hivatalnokokkal szemben

Személyre szabva szankcionálnak.

Lettország és Észtország büntetőintézkedéseket vezetett be fehérorosz tisztségviselőkkel szemben, akiket felelősnek tart az elnökválasztás meghamisításában és erőszak alkalmazásában békés tüntetők ellen - közölte pénteken a lett külügyminisztérium.

A két balti ország külügyminisztériuma üdvözli az Európai Tanács ülésén elfogadott intézkedéseket és úgy döntött, hogy közösen lép fel, "személyre szabott egyéni intézkedéseket hoz a választások meghamisításáért és a Fehéroroszország utcáin békésen tüntetők elleni túlzott erő alkalmazásáért felelős fehérorosz tisztségviselők ellen".

Lettország és Észtország összeállította a fehérorosz vezetők névsorát.

A szankciók között szerepel a vízumtilalom.

A két ország által elfogadott intézkedések az Európai Unió által tervezett szankciókkal összhangban valósulnak meg - áll a lett külügyi tárca közleményében.

A két ország külügyminisztériuma aggodalmát fejezte ki a fehérorosz elnökválasztással kapcsolatban, amelynek eredményét a fehérorosz polgárok zöme nem fogadott el és jelenleg a válság békés és törvényes rendezését szorgalmazza.

Szerdán a harmadik balti állam, Litvánia helyezett szankciós listára 32 fehérorosz tisztségviselőt, közöttük Aljakszandr Lukasenkát.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, amelyen a központi választási bizottság szerint az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka elnök a szavazatok 80,1 százalékát kapta. A második helyen Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelölt végzett, aki nem ismerte el a választások eredményét. Az eredmények kihirdetését követően tömeges tiltakozó tüntetések kezdődtek a fehérorosz városokban.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×