eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megszólalt az EU a fehérorosz ellenzék védelmében

Brüsszel felszólította Fehéroroszországot, hogy ne indítson büntetőeljárást az új ellenzéki testület ellen.

Az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője, Nabila Massrali kijelentette, hogy büntetőjogi felelősségre vonás helyett a feleknek párbeszédet kell folytatniuk arról, hogyan lehet a válságot békés úton megoldani.

"A koordinációs tanács, amely a fehérérosz társadalom minden tagját képviseli, kifejezte tárgyalási szándékát, amelyre válaszul a hatóságok büntetőeljárást indítottak ellenük. Ez azt bizonyítja, hogy a hivatalos szervek ismét a politikai megfélemlítés eszközeihez folyamodtak" - emelte ki a szóvivő.

A fehérorosz hatóságok csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak a szóban forgó új ellenzéki testület, a koordinációs tanács ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.

A kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is megtalálhatók, például Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt, aki Litvániába menekült.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a minszki vezetés meghallja a nép hangját; szerinte a polgárok azt akarják, hogy új szabad és igazságos elnökválasztásokat tartsanak az országban. Cihanouszkaja a litván fővárosban, Vilniusban tartott sajtótájékoztatón beszélt erről.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy minden országnak tiszteletben kell tartania Fehéroroszország szuverenitását. Hozzátette, hogy Oroszország egyelőre nem vette fel vele a kapcsolatot. Azt is mondta, hogy akkor tér vissza hazájába, amikor ezt biztonságosnak érzi.

Az ellenzéki vezető közben pénteken újabb videóüzenetében felszólította a nagy fehérorosz gyárak dolgozóit, hogy folytassák és szélesítsék a sztrájkot, mert - mint fogalmazott - tőlük, az ő egységüktől és határozottságuktól függ Fehéroroszország jövője, amely egyben a gyerekeik jövőjét is jelenti.

Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb politikai válságát éli, másfél hete folyamatosak a tízezreket vonzó megmozdulások. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×