eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Szájmaszkot viselő mackó az Egyesült Buddy Mackók (United Buddy Bears) című szabadtéri kiállítás megnyitóján a 65. fennállását ünneplő berlini Tierpark Állatkertben 2020. július 2-án. A Buddy (pajtás) mackók szobrait különböző országok művészei alkották a tolerancia és a nemzetek közötti megértés elősegítése érdekében. Az öt kontinens 33 országában tartott bemutatók után a berlini állatkertben 147 mackószobrot tekinthetnek meg a látogatók. A szobrokat elárverezik, és a befolyt pénzt az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF javára fordítják.
Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Háromhavi csúcsra emelkedett az új fertőzések száma Németországban

A fiatalok és a gyerekek körében emelkedik leginkább a fertőzöttszám, az utóbbi három héten kibontakozott gyors és nagymértékű emelkedés során.

Háromhavi csúcsra, május eleje óta a legmagasabbra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzések napi száma Németországban szerdán közölt hivatalos adatok szerint. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint az utóbbi 24 órában 1510 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ez a legmagasabb szám május 1-je óta, amikor 1639 fertőzést regisztráltak.

Az igazolt fertőzések száma így 226 914-re emelkedett. A fertőzés okozta betegséggel (COVID-19) összefüggésbe hozott halálesetek száma héttel nőtt, 9243-ra.

A napi új fertőzések száma április elején tetőzött, a 6000 körüli szinten, majd július végéig süllyedt, nagyjából az 500-as szintig. Az utóbbi három héten kibontakozott gyors és nagymértékű emelkedés legfőképpen a külföldi utakon, nyaralásokon történt fertőzéseknek tulajdonítható. Az RKI adatai szerint az utóbbi napokban regisztrált esetek nagyjából 40 százaléka vezethető vissza külföldön történt fertőzésre. További fontos tényező, hogy

számos nagyobb belföldi összejövetelen, ünnepségen nem ügyelnek kellőképpen az óvintézkedések - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás - betartására.

Az esetek számának emelkedése egyelőre nem terheli túl az egészségügyi ellátórendszert, ezt jelzi, hogy az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) nyilvántartásában szereplő 1224 klinika közül a szerdai adatok szerint 810-ben vannak szabad intenzív ágyak. Ez leginkább annak tulajdonítható, hogy a vírus a járvány legelső szakaszához hasonlóan ismét főleg a fiatalok körében terjed. Az RKI adatai szerint

főleg a 15-34 és az 5-14 éves korosztályban emelkedik a fertőzöttek száma, a legidősebbek, 80 éven felüliek körében pedig stagnál.

A szövetségi kormány szerint egyelőre nincs szükség szigorításokra, de a járványügyi korlátozások további lazítására sincs lehetőség. A fertőzésszám növekedésének megfékezéséhez a legfontosabb a hónapok óta érvényes alapszabályok, különösen a járványügyileg kockázatos területekről hazatérőkre vonatkozó kéthetes karanténkötelezettség maradéktalan betartása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×