INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

koronavírus

gyógyszer

remdesivir

A koronavírus okozta betegségből meggyógyult és haza készülő 85 éves Andrét megsimogatja Alfonsine, egy nővér a brüsszeli Etterbeek-Ixelles Kórházban 2020. április 29-én.

Jakab Ferenc elmondta, hogyan működik az első engedélyezett koronavírus-gyógyszer

Infostart / InfoRádió

Az Európai Bizottság és egy gyógyszergyártó megállapodása nyomán a következő hónapokban az Európai Unió és az Egyesült Királyság betegei számára hozzáférhetővé válik a remdesivir hatóanyagú, koronavírus elleni készítmény.

A hétfőn bejelentett megállapodásban szereplő gyógyszer nem új keletű, az ebola kezelésére fejlesztették ki és használták, és úgy tűnik, hatékony a koronavírussal szemben is. A hatóanyag

a vírus szaporodását, sokszorozódását gátolja meg a sejten belül.

Ennek megfelelően lehet alkalmazni, nem a megelőzésben, hanem a terápiás kezelésben, vagyis csak akkor, amikor már fertőzött valaki – ismertette az InfoRádióban Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője. A Pécsi Tudományegyetem tanára szerint a remdesivir a betegség bármely szakában használható lehet (a szer adatolásáról a gyártó árult el részleteket.)

A hatóanyagot Magyarországon a Pécsi Tudományegyetemen is tesztelték, de csak laboratóriumi vizsgálatokon. A szakember klinikai vizsgálatokról nem tud, de elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan ez is megkezdődik.

A PE biológiai laboratóriumában jelenleg is számos hatóanyagot tesztelnek.

Úgy a hazai, mint a külföldi partnerek bevonásával végzett vizsgálatokban vannak olyan szerek, amelyek nagyon jól bizonyítottak a laborvizsgálatokban,

és drasztikusan csökkenteni tudták a vírus fertőzőképességét, sejtbeli szaporodását.

Az előremutató eredmények után a következő lépés a klinikai vizsgálatok elkezdése lesz, ezt a hazai kollégák várhatóan Magyarországon végzik majd, a partnerországok közül pedig azt már tudni, hogy az osztrák partner Ausztriában már szervezi a klinikai vizsgálatokat.

Egy felmérés szerint a magyar lakosság 55 százaléka adatna be magának egy koronavírus-oltást, amit Jakab Ferenc örömteli hírnek tart, hiszen 60 százalékos átoltottságnál alakulhat ki az úgynevezett nyájimmunitás, aminek nyomán a járvány terjedése jelentősen csökkenhet vagy le is állhat.

A szakember rámutatott: nagyon sokféle módszerrel készülnek vakcinák, köztük a már kipróbált, használt virológiai eljárásoktól - mint például az inaktivált vagy gyengített vírus használata - egészen az innovatív, modern, még ki nem próbált molekuláris biológiai alapú, például RNS-vakcinákig.

A Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője biztos benne, hogy belátható időn belül több vakcina is a piacon lesz, és

nem az lesz a kérdés, hogy hatékony-e a vakcina, hanem az, hogy mennyire hatékony,

és természetesen a leghatékonyabbat kell majd használni.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

Első koronavírus-gyógyszer - Jakab Ferenc
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018