eur:
393.53
usd:
367.85
bux:
65875.03
2024. április 23. kedd Béla
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (piros/narancssárga) erősen fertőzött emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID

Infektológus: többszöri oltásra lesz szükség

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy még mindig vizsgálat tárgya a koronavírus-fertőzés utáni ellenanyagszint, valamint az immunmemória megléte.

Személyes véleménye szerint nagy valószínűséggel nem teszik kötelezővé Magyarországon a koronavírus elleni vakcinát – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Mészner Zsófia infektológus. A védőoltási szakértő hozzátette: a járványügyi hatóságnak azonban mindig lehetősége van arra, hogy a közösség védelme érdekében, ha például a pandémia komolyra fordul, elrendelje az oltás beadását. Ugyanakkor várható, hogy ajánlani fogják a beadatását a veszélyeztetett szakmákban dolgozóknak – egészségügy, rendvédelem –, valamint a 60 év felettieknek.

Csak olyan oltást lehet kötelezővé tenni, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogad - hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor kormányfő a múlt héten bejelentette, hogy 5 millió adag koronavírus-ellenes vakcinát rendelt az Európai Uniótól egy közös uniós program keretében, hogy amennyiben lesz ilyen, biztosan jusson belőle nekünk is. Az infektológus szerint nem lehet még megmondani, hogy elegendő lesz-e ez a mennyiség. "Egyelőre magával a SARS-CoV-2-vel is csak ismerkedünk, még azt sem tudjuk, hogy aki átesett a fertőzésen, az szerez-e védettséget, és ha igen, az mennyi időre szól.

Azt látjuk, hogy a mérhető ellenanyagszint a betegségből felgyógyultak szervezetében viszonylag gyorsan csökken, de nem biztos, hogy immunmemória sem alakul ki,

vagyis hogy hosszabb távon sem emlékszik a vírusra a szervezet" - mondta Mészner Zsófia.

Nagyon valószínű, tette hozzá még, hogy az új koronavírus vakcina esetén sem lesz elég egy-két oltás, előre láthatóan minimum 3 dózis kell majd a védettség kialakításához. Az ismétlés egyébként jellemző az inaktivált, tehát elölt kórokozót tartalmazó szerekre.

Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány ellenére sem szabad megfeledkezni az egyéb kórokozók jelentette fenyegetésekről, például arról, hogy ősszel ismét kezdődik majd az influenzaszezon. Következetesen folytatni kell az összes védőoltási programot, különben az addigi eredményeinknek is búcsút inthetünk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×