eur:
394.53
usd:
363.18
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot visel egy vásárló egy milánói élelmiszer-áruházban 2020. február 23-án. A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be Észak-Olaszország Lombardia és Veneto régiójában. A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardiában, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto régió Vo Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A tüdőgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertőzöttjeinek száma 115 fölé emelkedett Olaszországban.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Daniel Dal Zennaro

Jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban

Már nincsen egyetlen olasz tartomány sem, ahol nem találtak új fertőzöttet. Strandokon is szigorítottak. Egyre fiatalabbak fertőződnek meg.

Több mint 550-el nőtt az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, a legerőteljesebb emelkedést az északkeleti Venetóban észlelték az egészségügyi tárca pénteki tájékoztatása szerint. A kórházakban jövő tavaszig meghosszabbították a készültséget. Olaszországban június közepe óta nem emelkedett ilyen mértékben az egy nap alatt kiszűrt fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 552 új beteget azonosítottak, a csütörtöki 402, valamint a kedden mért kevesebb mint kétszázhoz képest.

A legerőteljesebben Veneto tartományban terjedt a fertőzés: egy nap alatt 183 új beteget szűrtek az előző napi 58 után. A venetói Padova városában 24 gimnazistát helyeztek karanténba, miután elmentek Horvátországba megünnepelni sikeres érettségi vizsgájukat, de megfertőződve tértek haza.

Már nincsen egyetlen olasz tartomány sem, ahol nem találtak új fertőzöttet.

Lombardiában 69 új fertőzöttet szűrtek ki a korábbi több mint százhoz képest. A tartományban az utóbbi egy napban egyetlen beteg sem halt meg. Csütörtökön öten vesztették életüket.

A halottak száma egy nap alatt hárommal emelkedett a korábbi hat után. Ennyire alacsony halálozást csak a járvány terjedésének első napjaiban, február 20. és 23. között mértek. A halottak száma ezzel 35 190.

Az olasz egészségügyi hatóságok az augusztusi turisztikai szezonban a fertőzés erejének növekedésével számoltak.

Az aktív fertőzöttek száma megközelítette a 13 ezret, kórházban továbbra is kevesebb mint nyolcszázan vannak, intenzív osztályon 42 embert kezelnek.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladta a 249 ezret.

Strandokon is szigorítottak

A járványtól egészen a nyár elejéig megkímélt déli Puglia tartományban szigorítottak a tengerparti strandok ellenőrzését. A húszezres Gallipoli város polgármestere azt mondta,

lehetetlen feladatnak bizonyul az utóbbi hetekben érkezett majdnem nyolcvanezer turista egészségügyi felügyelete.

A Corriere della Sera napilap úgy értesült, az olasz kormány a következő hónapokra különböző forgatókönyveket dolgozott ki a fertőzés erejének alakulásától függően: nem zárják ki, hogy a szeptemberi iskolakezdés után ismételt nyomás nehezedhet a kórházakra és ismét megtelnek az intenzív osztályok. Az egészségügyi készültséget a kórházakban jövő tavaszig fenntartják.

A fertőzöttek életkorának átlaga a korábbi hatvan felettiről egyre inkább negyven felé közeledik.

Augusztus közepétől a Spallanzani római járványkórházban megkezdik az olasz fejlesztésű vakcina kísérleti használatát 18 és 55 év közötti önkénteseken.

Az ismert venetói üdülőhely Jesolóban bezárták a vöröskereszt migránstáborát, miután az ott elszállásolt 120 bevándorló majdnem fele fertőzöttnek bizonyult. A betegeket máshova szállították. A szintén venetói Treviso egyik volt kaszárnyájában elhelyezett 285 migránsból eddig 233 tesztje bizonyult pozitívnak, az épületét és területét karantén alá helyezték és teljesen lezárták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×