eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án.
Nyitókép: Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án. MTI/AP

Következik az EU-meccs "második félideje"

Csütörtökön rendkívüli ülést tart az Európai Parlament, az uniós törvényhozó testületnek még rá kell bólintania mindarra, amiben az Európai Tanács kedd hajnalra nagy nehezen megállapodott. A helyzet nem egyszerű, az ötpárti nyilatkozat tervezete már napvilágot látott.

Miután számos európai vezető kiünnepelte magát a hosszú hétvégi EU-csúcs maratoni, 89 órán át zajló tárgyalásai után - amely során a tagállami vezetőkből álló Európai Tanácsban elfogadták az EU 2021-2027-es keretköltségvetését és a járványhelyzet miatt szükségessé vált 750 milliárd eurós helyreállítási csomagot - kijózanító nap következhet csütörtökön az Európai Parlamentben (EP).

Az EP ugyanis a csúcs eredményeire reagálva ötpárti állásfoglalást fogalmazott meg, amelyben a politikusok a többi között

helytelenítik a jogállamisági mechanizmus akadályozását,

amely épp azt hivatott volna az EP szándéka szerint meggátolni, hogy a tagállamok jogállami kontroll nélkül működjenek, és költsék például a közös kassza pénzét is; az EP épp azt igyekszik elérni, hogy a kifizetéseket kössék a jogállami működéshez, az alapvető jogok tiszteletben tartásához. Ismert, más egyebek mellett ez az a pont, amely magyar kérésre változott az EU-csúcson véglegesített szövegből.

Az EP ötpárti dokumentumát, amely tehát ezzel szembemegy, csütörtökön asztalra teszik Strasbourgban, és szavazhatnak is róla. A fogalmazók arra hivatkoznak, hogy maga az Európai Bizottság - az EU kvázi kormánya - szorgalmazta a jogállamisági mechanizmus lefektetését a jogállami mulasztásokat vétő tagállamok pénzügyi szankcionálására. A pénzbüntetésről szóló döntést csak a tagállamok nagy többsége akadályozhatná meg, ehhez az EP látszólag erősen ragaszkodik.

A dokumentum arról is szól, hogy

hiába sikerült tető alá hozni a keretköltségvetést a januárban induló 7 éves időszakra, azt az EP nem fogja jóváhagyni,

ugyanis például a költségvetési keretösszeg jóval alacsonyabb annál, mint amit az EP előzőleg jóváhagyott. Kifogásolják továbbá a k+f, az egészségügyi, a zöld és a migrációs keret csökkentését - erről David Sassoli, az Európai Parlament elnöke külön sajtótájékoztatón is beszélt.

Márpedig az Európai Parlament jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy a költségvetés végrehajtásáról szóló jogszabályokat elkezdhessék kidolgozni.

A helyzet már csak azért is éles, mivel az EP nem módosíthatja a költségvetést, csak jóváhagyhatja vagy elutasíthatja azt. Erre hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője is.

"Van lehetősége az Európai Parlamentnek, hogy azt mondja: nem. És akkor minden kezdődik elölről, új bizottsági javaslat, új egyetértés kialakítása a tanácsban, és újra szavaz az Európai Parlament."

Szerinte lesznek komoly kifogások, de úgy véli, nem kérdés, hogy az Európai Parlament "kellő többséggel igent fog mondani" a nehezen összeállt megegyezésre.

A csütörtöki rendkívüli EP-ülésen tehát csak egy "véleménydokumentumot" fogadnak el, a kodifikáció ezt követően augusztus közepéig-végéig tart,

a megalkotott törvényekről fog újra szavazni az Európai Parlament szeptemberben.

A helyzetet némileg tovább bonyolítja, hogy a keretköltségvetéssel párhuzamosan új befizetési rend is életbe lépne, amit mind a 27 "maradó" tagállamnak a nemzeti parlamentben törvénybe kell iktatnia ahhoz, hogy januártól az egész rendszer működni tudjon. Deutsch Tamás szerint ennek sem fognak a tagállamok keresztbe feküdni.

A csütörtöki szavazás kétkörös lesz az Európai Parlamentben, ha a kialakult álláspontot dobják vissza az Európai Tanács asztalára, ez nem indukál újabb EU-csúcsot a közeljövőben, de miniszterelnöki értekezletre a jogállamisági mechanizmus ügyében várhatóan szükség lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×