eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk
Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án.
Nyitókép: Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án. MTI/AP

Következik az EU-meccs "második félideje"

Csütörtökön rendkívüli ülést tart az Európai Parlament, az uniós törvényhozó testületnek még rá kell bólintania mindarra, amiben az Európai Tanács kedd hajnalra nagy nehezen megállapodott. A helyzet nem egyszerű, az ötpárti nyilatkozat tervezete már napvilágot látott.

Miután számos európai vezető kiünnepelte magát a hosszú hétvégi EU-csúcs maratoni, 89 órán át zajló tárgyalásai után - amely során a tagállami vezetőkből álló Európai Tanácsban elfogadták az EU 2021-2027-es keretköltségvetését és a járványhelyzet miatt szükségessé vált 750 milliárd eurós helyreállítási csomagot - kijózanító nap következhet csütörtökön az Európai Parlamentben (EP).

Az EP ugyanis a csúcs eredményeire reagálva ötpárti állásfoglalást fogalmazott meg, amelyben a politikusok a többi között

helytelenítik a jogállamisági mechanizmus akadályozását,

amely épp azt hivatott volna az EP szándéka szerint meggátolni, hogy a tagállamok jogállami kontroll nélkül működjenek, és költsék például a közös kassza pénzét is; az EP épp azt igyekszik elérni, hogy a kifizetéseket kössék a jogállami működéshez, az alapvető jogok tiszteletben tartásához. Ismert, más egyebek mellett ez az a pont, amely magyar kérésre változott az EU-csúcson véglegesített szövegből.

Az EP ötpárti dokumentumát, amely tehát ezzel szembemegy, csütörtökön asztalra teszik Strasbourgban, és szavazhatnak is róla. A fogalmazók arra hivatkoznak, hogy maga az Európai Bizottság - az EU kvázi kormánya - szorgalmazta a jogállamisági mechanizmus lefektetését a jogállami mulasztásokat vétő tagállamok pénzügyi szankcionálására. A pénzbüntetésről szóló döntést csak a tagállamok nagy többsége akadályozhatná meg, ehhez az EP látszólag erősen ragaszkodik.

A dokumentum arról is szól, hogy

hiába sikerült tető alá hozni a keretköltségvetést a januárban induló 7 éves időszakra, azt az EP nem fogja jóváhagyni,

ugyanis például a költségvetési keretösszeg jóval alacsonyabb annál, mint amit az EP előzőleg jóváhagyott. Kifogásolják továbbá a k+f, az egészségügyi, a zöld és a migrációs keret csökkentését - erről David Sassoli, az Európai Parlament elnöke külön sajtótájékoztatón is beszélt.

Márpedig az Európai Parlament jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy a költségvetés végrehajtásáról szóló jogszabályokat elkezdhessék kidolgozni.

A helyzet már csak azért is éles, mivel az EP nem módosíthatja a költségvetést, csak jóváhagyhatja vagy elutasíthatja azt. Erre hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője is.

"Van lehetősége az Európai Parlamentnek, hogy azt mondja: nem. És akkor minden kezdődik elölről, új bizottsági javaslat, új egyetértés kialakítása a tanácsban, és újra szavaz az Európai Parlament."

Szerinte lesznek komoly kifogások, de úgy véli, nem kérdés, hogy az Európai Parlament "kellő többséggel igent fog mondani" a nehezen összeállt megegyezésre.

A csütörtöki rendkívüli EP-ülésen tehát csak egy "véleménydokumentumot" fogadnak el, a kodifikáció ezt követően augusztus közepéig-végéig tart,

a megalkotott törvényekről fog újra szavazni az Európai Parlament szeptemberben.

A helyzetet némileg tovább bonyolítja, hogy a keretköltségvetéssel párhuzamosan új befizetési rend is életbe lépne, amit mind a 27 "maradó" tagállamnak a nemzeti parlamentben törvénybe kell iktatnia ahhoz, hogy januártól az egész rendszer működni tudjon. Deutsch Tamás szerint ennek sem fognak a tagállamok keresztbe feküdni.

A csütörtöki szavazás kétkörös lesz az Európai Parlamentben, ha a kialakult álláspontot dobják vissza az Európai Tanács asztalára, ez nem indukál újabb EU-csúcsot a közeljövőben, de miniszterelnöki értekezletre a jogállamisági mechanizmus ügyében várhatóan szükség lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×