eur:
395.77
usd:
369.75
bux:
0
2024. június 26. szerda János, Pál
Navracsics Tibor, az Európai Bizottság (EB) kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa beszédet mond az EU-karriernap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen című rendezvényen Budapesten, a Ludovika épületében 2015. február 12-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Navracsics Tibor az EU-csúcsról: 3 milliárddal többet kapott Magyarország

Minden uniós tagállamnak vállalható kompromisszumok születtek Brüsszelben a volt uniós biztos szerint, aki hosszabban értékelte a hétvége eseményeit az InfoRádiónak adott interjúban.

Anyagilag a déli államok, politikailag a közép-európai országok győztek az uniós csúcstalálkozón - értékelt az EU-csúcs után az InfoRádiónak adott interjújában Navracsics Tibor.

A volt uniós biztos nagy magyar eredménynek tartja, hogy a politikai feltételek kikerültek a megállapodásból.

"Kevesen gondolták volna - magamat is beleértve -, hogy a mostani Európai Tanács-ülés döntésre fog jutni a két rendkívül fontos kérdésben,

hiszen a 7 éves pénzügyi keretnek az összege és a szerkezete is vitatott volt, nem beszélve a gazdasági újjáépítési csomagról, amiről tulajdonképpen azt gondolom, hogy minden eleme támadás alá volt véve" - mondta a politikus, aki a legfontosabb ténynek tartja, hogy most mindkét pénzügyi kérdésben megállapodás született, ami azt mutatja, hogy "mindenkinek vállalható volt a kompromisszum".

A részleteket lefordítva kijelentette, hogy a - rászoruló - tagállamok valós pénzügyi segítséget fognak kapni gazdaságuk lendületbe hozására, hogy ki mennyit, azt az Európai Bizottság számolja ki, igaz, még az Európai Parlamentnek is lesz szava a kérdésben.

"A tárgyalásokon már lehetett látni, hogy a francia-német összefogás már nem elég,

ez egy sokkal széttartóbb Európai Unió, mint korábban volt,

és az EP-nek is élesebbek lehetnek a fogai, egy baloldal felé hajló többsége van. Innentől kezdve nagyon könnyen belesodródhatnak a pénzügyi viták ideológiai vitákba."

Arról, hogy a legnagyobb palack pezsgőt most a déli államok bonthatják-e ki, Navracsics Tibor azt mondta: jó kérdés, anyagilag igen, de politikailag nem; ám az biztos, hogy a déli országok a csődtől menekültek meg a mostani döntéssel, miközben a lengyel és a magyar kormányfő jó pozíciót harcolt ki magának azzal, hogy vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha jogállamisági eljárásoktól teszi függővé az EU a jogosan járó pénzek kifizetését.

A volt biztos szerint a többség most úgy látja, a hitelfelvétel nagyságrendje vállalható, csak a takarékos ötök nem biztosak ebben, ezért akartak egy vészféket a segélyfolyósítás rendjébe a pénzt esetleg nem jól felhasználók esetében.

Navracsics Tibor bízik benne, hogy a Magyarország elleni, 7-es cikk szerinti eljárás német ígéret szerinti gyors befejezése nem csak egy politikai gesztus, hanem jóval több.

"Ez az eljárás a kezdetektől fogva nehezen megfogható és definiálható eljárás volt, az EP indította, az EB is csak fél szívvel vett részt benne, nem hitt abban, hogy az eljárás bármilyen eredményre vezetne" - magyarázta.

A politikus úgy véli, az EU-csúcs fontos lépést jelentett abba az irányba, hogy Közép-Európa "emancipációja" a lengyel és a magyar értékek, érdekek mentén menjen végbe.

Nem gondolja, hogy nyugat-európai államok lenéznék a kelet-közép-európaiakat, inkább egy kölcsönös értetlenséget észlel,

a kelet túl puhának és simulékonynak látja a nyugat, a nyugat pedig túl harciaskodónak, bárdolatlannak a keletet.

A témában este 6 órától Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×