eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A 2020. márciusában a Gilead Sciences amerikai gyógyszeripari vállalat által közreadott képen az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett remdesivir antivirális hatóanyagot tartalmazó üvegcsét vizsgál egy dolgozó a vállalat amerikai telephelyén. Az Európai Gyógyszerügynökség a 2020. április 2-án tartott virtuális ülésén ajánlást adott ki, hogy milyen speciális helyzetekben alkalmazható a remdesivir a koronavírus-fertőzés kezelésére az Európai Unióban.
Nyitókép: MTI/AP/Gilead Sciences

A világ egyik legnépesebb országában kezdik árulni a remdesivir másolatát

A bangladesi Beximco Pharmaceuticals jelentette be, hogy a világon elsőként elkezdik árulni a Gilead vakcinájának másolatát, amelyért csak a magánklinikákon kell fizetni.

A Beximco a remdesivir másolatát nagyjából 71 dollárért árulja majd a magánklinikáknak, de az állami kórházaknak ingyen adja, ezzel segítve a koronavírusos betegek kezelését - írja a Bloomberg. A cég vezetője szerint a kritikus a betegeknek legalább hat fiolára lesz szüksége a gyógyszerből.

Banglades, amely nem csak a világ egyik legnépesebb, de az egyik legszegényebb országa is, a WTO szabályainak köszönhetően másolhatja le legálisan a szabadalmaztatott vakcinákat, a leginkább elmaradott országok ugyanis mentességet kaptak az ehhez szükséges liszenszek megszerzése alól, és szabadalmi díjat sem kell fizetniük - idézi a Bloonberget a Portfolio.

Mint arról az Infostart is beszámolt, korábban több ország letette a voksát a remdesivir mellett. Május elején, elsőként az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) engedélyezte a remdesivir használatát a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására, majd néhény nappal klsőbb Japán következett.

A Bloomberg cikke szerint öt gyógyszergyártóval (Mylan, Cipla, Ferozsons Laboratories, Hetero Labs, Jubliant Lifesciences) állapodott meg a Gilead Sciences a remdesivir gyártásáról, ezzel 127 országban válhat elérhetővé a készítmény. Az öt gyártó főleg olyan országok piacaira kezdi meg a gyártást, amelyek egészségügyi rendszere nem birkózik meg a járvánnyal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×