eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A 2020. márciusában a Gilead Sciences amerikai gyógyszeripari vállalat által közreadott képen az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett remdesivir antivirális hatóanyagot tartalmazó üvegcsét vizsgál egy dolgozó a vállalat amerikai telephelyén. Az Európai Gyógyszerügynökség a 2020. április 2-án tartott virtuális ülésén ajánlást adott ki, hogy milyen speciális helyzetekben alkalmazható a remdesivir a koronavírus-fertőzés kezelésére az Európai Unióban.
Nyitókép: MTI/AP/Gilead Sciences

Újabb ország tette le a voksát a remdesivir mellett

Japán engedélyezte csütörtökön a remdesivir nevű gyógyszer alkalmazását a koronavírus okozta Covid-19 betegek kezelésére - jelentette be a japán egészségügyi minisztérium képviselője.

Az ázsiai országban általában hosszabb időt vesz igénybe egy új gyógyszer engedélyeztetése, a japán kormány azonban ebben az esetben felgyorsította az eljárást.

Japán a világon a második ország, ahol a remdesivirt engedélyezik a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) már a múlt héten engedélyezte a remdesivir használatát ugyanerre a célra. Magyarországon is tesztelik a gyógszert - ezt szombaton jelentették be.

A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint

a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Az eddigi klinikai kísérletek tanúsága szerint a gyógyszer segítheti, illetve gyorsíthatja a gyógyulást, és különösen akkor lehet hatékony, ha azt már a fertőzöttség korai szakaszában kapja a beteg.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő ugyanekkor bejelentette, hogy Tokió vélhetően még májusban engedélyezteti a Fujifilm japán vállalat gyártotta Avigan (favipiravir) nevű influenzaellenes gyógyszert is a koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedők kezelésére. Kutatók figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a szer várandós nők esetében nem alkalmazható, mert születési rendellenességet okozhat.

Japánban mintegy 15 500 fertőzöttet regisztráltak a járvány kitörése óta, a Covid-19 betegségben pedig 551-en haltak meg.

Noha ezek a számok viszonylag alacsonynak számítanak, Abe Sindzó kormányfő hétfőn bejelentette, hogy az országos vészhelyzetet május 31-ig meghosszabbítják.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×