eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Helyszínelő rendőrök Romans-sur-Isere-ben 2020. április 4-én, miután egy késes támadó két embert megölt, hetet pedig megsebesített a délkelet-franciaországi Lyon közelében fekvő városban. A késelő férfit elfogták.
Nyitókép: Alex Martin

A terrorellenes ügyészség asztalán a dél-franciaországi vérengzés ügye

Vizsgálatot indított a párizsi terrorellenes ügyészség szombat este a délkelet-franciaországi Romans-sur-Isere városban délelőtt elkövetett késelés ügyében, amelynek során két ember meghalt, további öt pedig megsebesült.

A vádhatóság közleménye szerint az első vizsgálatok azt mutatták, hogy a helyszínen őrizetbe vett feltételezett elkövető, Abdallah A.-O, egy 1987-ben született szudáni menekült, gyilkos ámokfutást hajtott végre

„a közrend szándékos súlyos megzavarása vagy pedig terrorizmus céljával”.

A gyanúsított 2017. június 29-én kapott menekültstátuszt, júliusban pedig tíz évre szóló tartózkodási engedélyt Franciaországban. Korábban nem volt dolga a rendőrséggel, és nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában sem.

Az ügyészség jelezte, hogy az elkövető lakhelyén végzett házkutatás során

olyan „vallási jellegű, kéziratos dokumentumokat találtak, amelyekben az elkövető arra panaszkodik, hogy hitetlenek országában kénytelen élni”.

Feltételezhető, hogy a kéziratot a szudáni gyanúsított írta.

Christophe Castaner belügyminiszter délután a helyszínre látogatott, ahol feltételezhető terrortámadásról beszélt.

Romans-sur-Isere, 2020. április 4.
Christophe Castaner francia belügyminiszter (k) a helyszínen, Romans-sur-Isere-ben 2020. április 4-én, miután egy késes támadó két embert megölt, hetet pedig megsebesített a délkelet-franciaországi Lyon közelében fekvő városban. A késelő férfit elfogták.
MTI/EPA/Alex Martin
Romans-sur-Isere, 2020. április 4. Christophe Castaner francia belügyminiszter (k) a helyszínen, miután egy késes támadó két embert megölt, hetet pedig megsebesített a délkelet-franciaországi Lyon közelében fekvő városban. MTI/EPA/Alex Martin

Emmanuel Macron államfő a Twitteren gyalázatosnak minősített a támadást, és jelezte, hogy annak minden részletére fényt fognak deríteni a hatóságok, valamint együttérzését fejezte ki a támadás áldozatainak hozzátartozóival és sebesültjeivel.

A szudáni férfi szombat délelőtt 11 óra előtt a 35 ezer lakosú kisváros központi részén – ahol lakik – először egy dohányboltban támadta meg a tulajdonost, majd a hentesboltban, végül az utcán támadott meg embereket. A rendőrség valamivel dél előtt fogta el. A férfi nem tanúsított ellenállást, a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások betartását ellenőrző rendőrök állították elő, akiktől

azt kérte, hogy öljék meg

– mondta a francia hírügynökségnek David Olivier Reverdy, az egyik rendőri szakszervezet képviselője.

A férfi a járdán térdelve arabul imádkozott, mielőtt a rendőrök előállították – közölte az ügyészség.

Az öt sebesült közül három ember állapota stabil, ketten életveszélyes állapotban vannak.

Franciaországban az elmúlt négy évben 256-an haltak meg iszlamista merényletekben. Tavaly három késes támadást nyilvánítottak terrorcselekménynek a hatóságok, idén ez volt a második késelés, amely miatt a terrorellenes ügyészség vizsgálatot indított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×