eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Brüsszel, 2018. március 23.Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Juha Sipilä finn kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök (b-j) az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának második napi ülésén Brüsszelben 2018. március 23-án. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Orbán Viktor levélben üzent vissza a Néppártnak

Az Európai Néppárt (EPP) 13 tagjának vezetői csütörtökön levelet írtak a pártszövetség elnökének, Donald Tusknak, amelyben a Fidesz kizárását kérték. A magyar kormányfő, pártelnök is írásban reagált.

Habár a magyar koronavírus-törvény egyes rendelkezései miatt tiltakozó levelet az EPP legnagyobb pártjainak vezetői – például a német, a francia vagy a spanyol konzervatívoké – nem írta alá, ám ahhoz összegyűlt elég aláírás, hogy a pártcsalád következő gyűlésén napirendre kelljen venni a témát.

A pártok kifogása szerint az, hogy a magyar kormány korlátlan időre kiterjesztheti a veszélyhelyzetet, és Orbán Viktor rendeletekkel kormányozhat ez idő alatt, a liberális demokrácia és az európai értékek egyértelmű megsértése.

"Minden tisztelettel, nekem most nincs erre időm!"

- üzente vissza Orbán Viktor, kifejtve: csak a veszélyhelyzet lezárulta után hajlandó vitázni arról, hogy az érintett politikusok mit "fantáziálnak" a szándékairól.

Az Európai Néppárt (EPP) főtitkárának, Antonio López-Istúriz White-nak címzett levelet Novák Katalin hozta nyilvánosságra a Twitter-csatornáján.

A szöveg szerint a világ most a feje tetejére állt, ezért a kormányfők és pártelnökök arra koncentrálnak, hogy hatékony és gyors lépésekkel védjék az állampolgáraikat. "Alig tudom elképzelni, hogy bármelyikünknek jut ideje fantáziálni arról, hogy más országoknak mi a szándéka. Ez költséges luxusnak tűnik ezekben a napokban. Minden tiszteletemmel, nekem erre nincs időm" – írta Orbán Viktor.

Kijelentette: ha a járvány véget ért, bármilyen ügyet kész megtárgyalni, de addig minden idejét azzal tölti, hogy életeket ment és a pandémia társadalmi és gazdasági hatásait enyhítő intézkedéseket dolgoz ki. "Azt javaslom, mindannyian ezt tegyük most" - zárta levelét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×