INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

angela merkel

németország

kancellár

koronavírus

teszt

egészségügy

A kellő távolság megtartására felszólító, Kérem szabadon hagyni feliratú üzeneteket helyeztek a székekre a koronavírus-járvány miatt a német parlamenti alsóház, a Bundestag üléstermében Berlinben 2020. március 25-én. A megvitatandó kérdések között szerepel a 2020-as kiegészítő költségvetési törvény, a koronavírus okozta válsághelyzet, a kórházi segélyekről szóló törvény, a lakosság védelme és a szociális biztonság.

Megvan Angela Merkel második tesztjének eredménye is

Infostart / MTI

Közben sajátos, csiki-csuki rendszer kidolgozásába fogtak, amit a járvány vége felé lehetne bevetni. A fertőzöttek száma már 30 ezer fölött van, és a becslések sötét jövőt festenek.

Negatív Angela Merkel második koronavírus-tesztje, szervezetében továbbra sem mutatták ki a kórokozót - jelentették be szerdán Berlinben.

A német kancellár vasárnap házi karanténba vonult, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen. Hivatali feladatait otthonából látja el. Szerdán az alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter szólalt fel helyette a koronavírus-járvány miatt készített pótköltségvetés parlamenti (Bundestag-) vitájában.

A fertőzöttek száma átlépte a 30 ezres határt, és a kórházak országos szövetségének (Deutsches Krankenhausgesellschaft - DKG) becslése szerint a hét végére eléri a 70 ezret.

Ez azt is jelenti, hogy a ténylegesen fertőzöttek száma eléri a 700 ezres határt, mert szakértők szerint legalább tízszeres a különbség a teszttel kimutatott és a tényleges fertőzések száma között - mondta Gerald Gass, a DKG elnöke egy szerdai lapinterjúban.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok közösen kidolgozott intézkedései révén március 16-tól kezdve fokozatosan szinte teljesen leállították a közösségi életet Németországban, és a legtöbb gazdasági ágazat is csak takaréklángon működik.

A járvány lassítását szolgáló eddigi legszigorúbb korlátozás hétfőn lépett életbe, az előírás szerint csak nyomós okból lehet elmenni otthonról,

és mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel együtt él.

Ugyanakkor a kormány már tervezi a járványügyi intézkedések következő szakaszát. Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy csütörtökön megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint elmondta, hogy legkésőbb húsvétig kidolgoznak egy átfogó tervet. "Napról-napra fontosabb, hogy miként szállunk ki a válságüzemmódból" - fogalmazott.

Az elképzelés szerint a kiutat időben és térben rugalmasan változtatható intézkedések rendszere jelentheti.

Valószínűleg arra kell berendezkedni, hogy kijárási korlátozások elrendelésére, majd feloldására, "gyorsításra, majd fékezésre" lesz szükség heteken keresztül,

attól függően, hogy miként alakul a fertőzöttek és a kórházi ellátásra szoruló betegek száma az adott térségben.

Kiemelten fontos a leginkább veszélyeztetettek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők védelme. Őket várhatóan arra kell majd kérni, hogy még hónapokig korlátozzák a mozgásukat, és kétség esetén maradjanak otthon. Ellátásukra és társas szükségleteik kielégítésére szolidáris megoldásokat kell kidolgozni - fejtette ki a miniszter a Die Zeit című hetilapnak adott interjúban.

Hangsúlyozta:

ha sikerül gondoskodni a veszélyeztetett csoportok védelméről, egyes területeken vissza lehet térni "a megszokott mindennapi élethez".

Arról is szólt: nem lehet megkerülni azt a kérdést, hogy miként lehet felhasználni a mobiltelefonok helyzetének meghatározásával kapcsolatos adatokat a járvány elleni védekezésben. Az adatok esetleges felhasználását a lehető legszigorúbb előírásokkal kell szabályozni, és kizárólag olyan válságos helyzetekre kell korlátozni, mint a koronavírus-világjárvány - mondta a német egészségügyi miniszter.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: A kellő távolság megtartására felszólító, "Kérem szabadon hagyni" feliratú üzeneteket helyeztek a székekre a koronavírus-járvány miatt a német parlamenti alsóház, a Bundestag üléstermében Berlinben 2020. március 25-én. A megvitatandó kérdések között szerepel a 2020-as kiegészítő költségvetési törvény, a koronavírus okozta válsághelyzet, a kórházi segélyekről szóló törvény, a lakosság védelme és a szociális biztonság. (MTI/EPA/Omer Messinger)
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018