eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Koronavírus – Már Dél-Olaszországban is megjelent a fertőzés

Nem sikerült izolálni az északi régiókban a koronavírus-fertőzést Olaszországban: már Firenzében és Palermóban is van beteg. Már 269-nél jár a fertőzöttek száma az országban, a többségük lombardiai.

Két új helyszínen is felbukkant a koronavírus Olaszországban. Egy hatvanéves üzletember Szingapúrból tért haza, és lett beteg – már egy firenzei kórházban van karanténban. A férfi még egy hónapja járt Ázsiában, ahol több cége is van. Néhány napja észlelte magán az első tüneteket, bement a kórházba, és a pozitív teszt után az egész intézményt lezárták – írja a Corriere della Sera.

A feltételezések szerint az alkalmazottjai, akik nemrég tértek haza Ázsiából, fertőzhették meg az üzletembert. Most igyekeznek feltérképezni, hogy a férfi kivel találkozott az elmúlt hetekben, és kiket fertőzhetett meg.

A lap szerint egy ötvenéves nőt is kórházban figyelnek meg Firenzében, ő Veneto tartományból érkezett a városba.

A szicíliai Palermóban egy nő került kórházba, aki a lombardiai Bergamóból utazott délre. Az ő koronavírustesztje pozitív lett, de nemcsak ő került karanténba, hanem a vele utazó társaság is, sőt azok is, akik közvetlen kapcsolatba kerültek a turistacsoporttal.

A nőnek, aki még a járvány kitörése előtt indult útnak, és hat napja tartózkodik, Palermóban, csak láza van, egyéb tüneteit nem mutatja a betegségnek, ezért az állapota az orvosok szerint kielégítő. A csoport többi tagjának egyelőre semmi baja nincs.

Lombardia a gócpont

A legfrissebb összesítés szerint hét ember halála hozható összefüggésbe a koronavírus-fertőzéssel Olaszországban, összesen 269 fertőzöttet tartanak nyilván, közülük a legtöbbet Lombardiában (206), a több mint felét a járvány által különösen sújtott Lodi régióban. A második legfertőzöttebb tartomány Veneto, ott újabb hat esetet regisztráltak, így 38 beteget tartanak nyilván.

Az olasz hatóságok újabb óvintézkedésekről döntöttek, a legfontosabb, hogy a Kínából érkezőknek kéthetes karanténba kell vonulniuk. A leginkább veszélyeztetett tartományokban zárva tartanak az iskolák, betiltottak minden közösségi rendezvényt. Emellett leállították az iskolai kirándulásokat, diákcseréket egészen március 15-ig. Most azt vizsgálják, hogy ha hosszabb ideig fenn kell tartani az iskolai szünetet, akkor hogyan tudják a diákokat távoktatással tanítani.

Az úgynevezett vörös zónát, amely 11 települést érint, teljesen izolálták, sem ki, sem pedig belépni nem szabad, a terület határát a rendőrök és a katonák őrzik. Az övezetben élőknek segítenek, hogy aki tud, távmunkában dolgozhasson. A környék gazdái viszont biztosan óriási veszteséggel számolhatnak.

Tenerifére is egy olasz vitte be

Pozitív lett a koronavírus-tesztje egy olasz turistának a Kanári-szigeteken, emiatt körülbelül ezer embert helyeztek karanténba a H10 Costa Adeje Palace nevű szállodában Tenerifén. Helyi sajtóértesülések szerint senki nem léphet ki a hotelből, de be sem engednek senki az ajtón.

A koronavírusos beteg egy olasz orvos, aki nyaralni érkezett a Kanári-szigetekre. A tesztjét most Madridba küldik, ahol egy második vizsgálatnak is alávetik a protokollnak megfelelően. A férfi a járvány olaszországi gócpontjának számító Lombardia tartományból utazott Tenerifére, és hat napja tartózkodik ott feleségével. Napokig lázas volt, majd felkeresett egy magánkórházat, ahonnan karanténba vitték.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×