eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Hszinhua kínai hírügynökség felvételén az új koronavírussal fertőzöttek első csoportját fogadják az ellátásukra tábori kórházzá alakított épületek egyikében, a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. február 4-én. A tüdőgyulladást okozó ragály decemberben jelent meg Vuhanban, és azóta további 24 országban észlelték. A fertőzöttek száma meghaladja a húszezret, ebből mindössze 150 esetet jelentettek Kínán kívül. A halálos áldozatok száma 400 fölé szökött Kínában, egy ember meghalt a Fülöp-szigeteken, Európában nincsenek halálesetek.
Nyitókép: MTI/AP

Koronavírus - Cáfolja a WHO, hogy van vakcina

Egy kínai televízió arról számolt be, hogy a Csöcsiangi Egyetem kutatói hatékony gyógyszert találtak az új vírusra, míg a brit Sky News szerint kutatók "jelentős áttörést" értek el a védőoltás kifejlesztésében.

A sajtóhírekre reagálva Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője kijelentette: "nincsenek ismert terápiák a 2019-nCov vírus ellen, és a WHO véletlenszerű ellenőrző próbákat javasol a hatékonyság és a biztonságosság mérésére".

Egy kórokozó elleni védőoltás kidolgozása és tesztelése rendszerint éveket vesz igénybe, és gyakran jár "csapdákkal és kudarcokkal"

- tette hozzá. A tudósok szerint még az új technológiáknak köszönhető gyorsított ütemben is legkorábban idén júniusban kerülhet abba az új koronavírus elleni védőoltás, hogy embereken is kipróbálják. A fertőzött betegeiket kezelni kívánó orvosok feltehetően más vírusfertőzésekre alkalmazott, engedélyezett gyógyszerekkel próbálkoznak, hogy lássák, van-e hatásuk, amíg az új gyógyszerek fejlesztés alatt vannak.

A Gilead amerikai gyógyszergyár közölte, hogy az új koronavírus által megfertőzött kínai betegeken megkezdte egy Remdesivir nevű kísérleti szer tesztelését, de hangsúlyozta, hogy a munka jelenleg kutatási szakaszban van. A CCTV kínai televízió szerint a vuhani gyermekkórház orvosai közölték, hogy

a koronavírussal fertőzött várandós nők átadhatják a vírust a még meg nem született gyermeknek.

Az orvosok azután nyilatkoztak így, hogy február 2-án egy fertőzött nő gyermeknek adott életet, és az újszülöttnél 30 órával később megállapították a koronavírus jelenlétét. Az újszülött stabil életjeleket mutatott, nem volt lázas és nem köhögött, de légzési elégtelenség jelentkezett nála - tudatták az orvosok. "Figyelmet kell szentelnünk annak, hogy a fertőzés anyáról gyermekre is terjedhet" - mondta Cseng Ling-kong, a vuhani gyermekkórház újszülött osztályának főorvosa.

A kórház egy másik eset részleteit is közzétette, amelyben egy újszülött egészségesen született január 13-án. A dajkánál később mutatták ki a vírus jelenlétét, az anyánál pedig napokkal később. A csecsemőnél csak január 29-én jelentkeztek a tünetek. "Azt egyelőre nem tudhatjuk biztosan, hogy a csecsemő dajkája fertőzte-e meg az anyát, aki továbbadta a vírust a gyermekének. Azt viszont megerősíthetjük, hogy a gyermek koronavírussal fertőzött emberekkel volt szoros kapcsolatban, ami annyit jelent, hogy az újszülöttek is megfertőződhetnek" - mondta Cseng, hozzátéve, hogy egyik gyermek állapota sem válságos.

Vuhan a gócpontja a december 31-én kezdődött járványnak, amely azóta több mint 20 országba jutott el. Kínában - Hongkongot és Makaót nem számítva - a járványnak 490 halottja van, 24 324 megbetegedést erősítettek meg.

Enyhülésről adtak hírt

Közben a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerda reggel arról számolt be, hogy enyhén mérséklődött az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban.

A kór továbbra is a tartomány székhelyén, Vuhanban követeli a legtöbb életet, de ott is javulás mutatkozik. Kína szárazföldi részén kedden 65-en hunytak el a koronavírus okozta fertőzés következtében. Egy további haláleset Hongkongban történt. A járvány miatti halálozások száma ezzel világszerte 492-re nőtt. Kedd éjfélig a Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett, közülük eddig 892 páciens távozhatott gyógyultan a kórházból.

Magyar érintettek

A magyar külügy három magyarról tud, aki a Japán mellett karanténba helyezett tengerjáró hajón dolgozik, de nincsenek a tíz feltárt fertőzött között. Rajtuk kívül még két országban tudnak lázas magyarról, akit vizsgálnak. Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár hangsúlyozta: minden magyar számíthat a KKM és a külképviseletek segítségére.

A koronavírussal kapcsolatos további híreinket ITT találja.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×