eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma
Védőmaszkot viselő vendég a szingapúri Shangri-Las Rasa Sentosa szállodában 2020. január 24-én, miután az egyik vendégnél kimutatták az új, tüdőgyulladást okozó vírust. Kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett.
Nyitókép: illusztráció - védőmaszkot viselő vendég a Shangri-La's Rasa Sentosa szállodában, Szingapúrban (MTI/EPA/Wallace Woon)

Koronavírus: újabb három fertőzött Németországban

Mindhárom eset Bajorország tartományban történt. A bizonyítottan fertőzöttek száma így négyre emelkedett - közölte kedden késő este a tartományi egészségügyi minisztérium.

Friss híreink a koronavírusról ITT.

Mindhárman ugyanannál a vállalatnál dolgoznak, amelynél az első beteg, aki egy belső továbbképzésen kapta el a fertőzést egy kínai kolléganőjétől. A három új beteget egy müncheni klinikán helyezték el, elkülönítve, ugyanúgy, mint az elsőt, akinél hétfőn mutatták ki a fertőzést.

A cégnél mintegy 40 olyan személyt azonosítottak, akik szoros kapcsolatban lehettek a fertőzöttekkel. Esetükben szerdán elvégzik a kórokozó jelenlétét vizsgáló tesztet, és a vírus elleni védekezés irányítására a tartományi egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságnál felállított munkacsoport szakértői alaposan ki is kérdezik őket - nyilatkozott Melanie Huml egészségügyi miniszter.

A munkacsoport adatai szerint az első fertőzés január 21-én történhetett.

A fertőzött egy 33 éves német férfi, egy sanghaji nőtől kapta el a vírust, akivel január 19-től 22-ig részt vett egy vállalati szemináriumon munkaadójuk, a Webasto nevű autóipari beszállító társaság székhelyén, a München melletti Stockdorfban.

Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

A sanghaji nő szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt.

Az Egyesült Államok és Japán is megkezdte állampolgárai kimenekítését szerdán a kínai Vuhanból, ahol az új koronavírus okozta járvány felütötte a fejét. Törökország is kezdeményezte a kínai hatóságoknál annak a 32 török állampolgárnak és családjuknak a hazaszállítását

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új típusú koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában már meghaladja a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at.

Olimpiai kvalifikáció

A sportra is komoly hatással van a kínai koronavírus terjedése, az ázsiai országban több jelentős nemzetközi sporteseményt töröltek, illetve olimpiai kvalifikációs versenyeket más országba helyeztek át.

Kína női labdarúgásban és kosárlabdában, valamint férfi és női ökölvívásban rendezett volna kvótaszerző viadalokat a közeljövőben. A futballtornának Ausztrália, a kosárlabdának pedig Szerbia az új házigazdája, míg a kontinentális bokszviadalt Jordánia rendezheti majd meg márciusban. Az új vírus "áldozata" lett Kína női gyeplabdacsapatának Belgium elleni két mérkőzése és erősen kérdéses, hogy az ázsiai gárda március közepén tudja-e fogadni Ausztrália legjobbjait. A nemzetközi sportági szövetség bejelentése szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatását követték, amikor a meccsek törléséről döntöttek.

Friss hír, hogy törölték a február közepére kiírt első kínai futamokat az alpesisí-világkupában - Jancsingban két férfi lesikló-viadalra került volna sor a 2022-es pekingi téli olimpia első sportági próbaversenyeként. Szintén kérdések merültek fel a március 13. és 15. között esedékes fedettpályás atlétikai-világbajnoksággal kapcsolatban, amelynek Nancsing a házigazdája.

Közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelezte, hogy folyamatosan egyeztet a WHO-val.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×