eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Pénteken újra berúgják a brexitmotort

A brit kormány várakozása szerint már pénteken az új összetételű londoni alsóház elé kerülhet a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök londoni hivatalának szóvivője hétfőn megerősítette, hogy a kormány még karácsony előtt szeretné újrakezdeni a brexitmegállapodás parlamenti vitáját.

A Downing Street illetékese időpontot nem említett, de kijelentése azt jelenti, hogy a kormány pénteken terjesztheti a múlt csütörtökön jelentős konzervatív többséggel újjáválasztott alsóház elé a ratifikációs törvényjavaslatot.

  • Az új alsóház hivatalosan kedden tartja alakuló ülését, de az első két nap az új képviselők felesketésével telik,
  • csütörtökön II. Erzsébet királynő ismerteti ceremoniális külsőségek közepette Johnson kormányának törvényalkotási programját,
  • a jövő héten pedig karácsonyi szünetre vonul a parlament.

Az előző parlament alsóházának képviselői október végén megszavazták ugyan a brexitmegállapodás alapelveit, rögtön ezután azonban leszavazták a megállapodás törvénybe iktatására kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet, azzal az indokkal, hogy egy ilyen terjedelmű és ennyire bonyolult jogszabálytervezetet nem lehet gondosan áttanulmányozni és elbírálni a kormány által akkor megszabott három ülésnap alatt.

A kormány a választás előtt már nem terjesztette ismét az alsóház elé a brexitmegállapodást, de Boris Johnson a kampányban többször is kijelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, karácsony előtt újból benyújtja az egyezmény ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

A Konzervatív Párt a csütörtöki választáson a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és az eddigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

A Downing Street szóvivője hétfő esti tájékoztatásában megerősítette, hogy a kormány még karácsony előtt el akarja indítani a ratifikációs folyamatot. Hozzátette:

a törvénytervezet pontos szövege "tükrözni fogja" az Európai Unióval a brexit feltételrendszeréről elért megállapodást.

A választáson szerzett jelentős konzervatív többség lehetővé teszi, hogy a ratifikálási folyamatot a brit kormány a brexit jelenleg érvényes január 31-i határnapjáig végigvigye, és így az Egyesült Királyság a jövő hónap végén - illetve közép-európai idő szerint február 1-én nulla órakor - megállapodással, rendezett módon kiléphessen az Európai Unióból.

Boris Johnson a választás végleges eredményének ismertetése után kijelentette, hogy a brit kormány "elsöprő erejű" felhatalmazást kapott a választóktól a Brexit-folyamat végigvitelére, és ezt január 31-ig végre is hajtja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×