eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke (k) az új összetételű bizottság első heti ülésén Brüsszelben 2019. december 4-én. Az uniós testület tagjai december 1-jén léptek hivatalba.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Súlyos érvágás Közép- és Kelet-Európának, von der Leyen is bosszús

Már az Európai Bizottság új elnöke is bírálja a finn elnökség 2021 és 2028 közötti időszakra vonatkozó költségvetési tervezetét, amely drasztikus kiadáscsökkentéseket tartalmaz. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: az eddig a közép-kelet-európai országoknak fizetett fejlesztési források a déli államokhoz kerülnének.

A hét elején került nyilvánosságra az Európai Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Finnország kormányának javaslata a 2021 és 2027 közötti időszak EU-s költségvetéséről. Nagy-Britannia kilépése miatt jelentősen csökken az elosztható összeg, így a tagállamoknak többet kell befizetni. Magyarországot pedig ezen felül az is érintheti, hogy a fejlesztési forrásokat átcsoportosítanák – mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

„Magyarország 24 százalékkal is kevesebb pénzhez juthat, mint a 2014 és 2020 közötti időszakban.

Túl nagy a vágás Közép- és Kelet-Európa számára, aminek az egyik oka, nem kizárólagos, hogy a déli országokat, amelyek az elmúlt évtizedben egy súlyos gazadsági válságon mentek keresztül, emlékezzünk csak a görögökre például, akarják megtolni – magyarázta a szakértő. – […] Kevés a fóka és sok az eszkimó.”

A finn javaslat azt is tartalmazza, hogy új önálló forrásokat kell teremteni a közös költségvetés finanszírozásához. Az egyik elképzelés szerint az EU-büdzsébe kerülne a szén-dioxid-kibocsátási jogosultságok értékesítéséből származó bevétel bizonyos része, legfeljebb 20 százaléka. A másik felvetés alapján kilogrammonként 80 centet kellene befizetni a közös költségvetésbe a nem újrahasznosított műanyag hulladék után.

Az Európai Bitottság új elnöke aggódalmának adott hangot a költségvetséi tervezettel összefüggésben.

Ursula von der Leyen első, szerdai sajtótájékoztatóján olyan kulcsfontosságú területek jó működésének fontosságára hívta fel a figyelmet, mint az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex), a védelempolitika, a digitalizáció és a tiszta környezetre irányuló erőfeszítések, illetve a gazdaság.

A Bruxinfo főszerkesztője azonban úgy látja, a bizottsági elnök által említett területek több pénzből gazdálkodhatnak 2021-től. "Igazából a vita azon folyik, hogy ha még több pénzt is kapnak, annak a mértéke mekkora legyen? Vagyis a bizottság elnökének csalódottsága azt jelzi, hogy

a finn javaslat nem teszi lehetővé, nem adja meg azt a pénzügyi mozgásteret, ami az ő ambicióinak megfelelő finanszírozási szintet igényelne

az Erasmus+ programnak, a K+F-nek (kutatás-fejlesztés), az innovációnak, a védelmipolitikának és egyebeknek" – sorolta Gyévai Zoltán.

A költségvetsési javaslatról egy hét múlva tárgyalnak majd az uniós tagállamok állam-, és kormányfői. Megállapodás azonban csak 2020-ban várható

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×