eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án. Az előző nap az Európai Tanács von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének.
Nyitókép: Jean-Francois Badias

Fontos bejelentést tett a brexitről Ursula von der Leyen

A brexit újbóli halasztása esetén az Egyesült Királyságnak uniós biztost kellene jelölnie - közölte a brüsszeli testület megválasztott elnöke.

Ursula von der Leyen azt mondta: a bennmaradó tagállamok nagy valószínűséggel jóváhagyják London hosszabbítási kérelmét, de annak időtartamáról egyelőre nincs megállapodás. Szakértők szerint a jogi dilemmát a jelenlegi brit uniós biztos ideiglenes kinevezése oldhatná fel.

Boris Johnson brit kormányfő a hét eleji sikertelen parlamenti szavazás után bejelentette, hogy az alsóház addig nem tárgyal a brexit feltételeit rögzítő törvényjavaslatról, amíg az uniós vezetők nem döntenek a brexit határidejének kiterjesztését kezdeményező londoni javaslatról.

Az Egyesült Királyság a mostani helyzet alapján október 31-én, jövő csütörtökön lépne ki az Európai Unióból. Boris Johnson miniszterelnök azonban a hét elején bejelentette, hogy

a kormány szünetelteti a brexit-megállapodás ratifikációs folyamatát, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a brexit halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről.

Johnsonnak szombaton kellett kezdeményeznie az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását a jövő csütörtöki határnapról 2020. január 31-ig, annak a törvénynek megfelelően, amely megtiltotta a megállapodás nélküli kilépést, hacsak az alsóház ezt külön határozatban nem engedélyezi.

A ratifikációs folyamat szüneteltetéséről szóló bejelentés előzményeként a képviselők leszavazták a megállapodás törvénybe iktatására kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×