INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

brazília

erdőtűz

légzés

betegség

gyerekek

Erdőtűz pusztít az Amazonas-medencében lévő brazíliai Porto Velho közelében 2019. augusztus 23-án. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfajta él a vidéken.

A gyerekek különösen megszenvedték a tűz következményeit

Infostart / MTI

Drámaian megnövekedett a légzési problémákkal kezelt gyerekek száma az amazóniai erdőtüzek miatt a régióban.

Egy szerdán megjelent tanulmány szerint májusban és júniusban havonta nagyjából 5000, 9 évesnél fiatalabb gyereket kezeltek légzőszervi betegségekkel Brazília 36 régiójában, melyek az úgynevezett "fakitermelési ívbe" tartoznak. Ez a terület nagyjából körülhatárolja azt a régiót, ahol az erdőpusztítás a legnagyobb mértékű.

A tanulmány megállapította, hogy azokon a területeken, ahol a szokásosnál több az erdőtűz, egy gyereknek 36 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy légzési probléma alakuljon ki nála. Barcelos hozzátette, hogy a kezelt gyerekek 2 százaléka később elhunyt.

Az Oswaldo Cruz Alapítvány közegészségügyi kutatóintézetének közleménye szerint

ez az elmúlt 10 év havi átlagának kétszerese.

A tanulmány a növekedést az erdőtüzek számának emelkedéséhez köti.

A jelentés csak májusi és júniusi eseteket vizsgált. Ezek a rendelkezésre álló legfrissebb adatok, ebben az időszakban az erdőtüzek száma jóval magasabb volt a korábbi évhez képest, viszont még az augusztusi nagy hullám előtti periódusra vonatkoznak. Augusztusban az amazonasi erdőtüzek száma megháromszorozódott az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

Az egy évre eső amazonasi erdőtüzek száma már augusztusra a 2010 óta mért legmagasabb pontra jutott,

ami globális szintű felháborodást eredményezett. Azt vetették az ország szemére, hogy Brazília nem tett eleget a világ legnagyobb trópusi esőerdejének védelméért.

A brazil kormány a katonaságot is bevetette a tüzek legyőzésére és nyomozást indított az ügyben.

Cristovao Barcelos, a tanulmány elkészítésében résztvevő egyik kutató szerint egyértelműen az erdőtüzek júliusi növekedésével együtt növekedett a légzési problémás esetek száma is.

Nyitókép: Victor R. Caivano
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018