INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

who

ebola

kongó

Mbandaka, 2018. május 23.Az ENSZ gyermekvédelmi alapja, az UNICEF felvételén diákok kezet mosnak az ebolavírus terjedését megelőzendő egy iskolaudvaron, a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati Mbandaka nagyvárosában 2018. május 22-én. Az előző napon az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ebola elleni védőoltási kampányt kezdett az ország északnyugati tartományi központjában. A vírusfertőzés május eleje óta 27 ember halálát okozta az afrikai államban. (MTI/EPA/UNICEF/Mark Naftalin)

Keményedik a helyzet, ebolariadót fújt a WHO

Infostart / MTI

Az Egészségügyi Világszervezet történetében ez mindössze az ötödik nemzetközi vészhelyzet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottságának szerdai ülésén döntés született arról, hogy nemzetközi vészhelyzetet hirdetnek a Kongói Demokratikus Köztársaságban tomboló ebolajárvány miatt. A WHO emellett felszólította a szomszédos országokat, hogy növeljék készültségüket az esetek felismerésére és kezelésére, mert attól tartani, hogy a járvány esetleg átterjed más országokba is.

Robert Steffen, a bizottság vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

a járvány regionális, és nem globális fenyegetést jelent.

A WHO vészhelyzeti bizottságának szakértői szerdán immáron negyedik alkalommal ültek össze és tanácskoztak arról, hogy szükséges-e a 11 hónapja tartó ebolajárvány miatt nemzetközi vészhelyzetet hirdetni.

A WHO történetében ez az ötödik alkalom, hogy nemzetközi vészhelyzetet hirdettek. A döntés értelmében a szervezet nemzetközi ajánlásokat fogalmaz meg, valamint pénzügyi támogatások is elérhetővé válnak a járvány sújtotta térség számára.

A WHO egy hónappal ezelőtt még arról döntött, nem szükséges nemzetközi vészhelyzetet hirdetni a kongói járvány miatt. A szervezet akkor arra hivatkozott, hogy a lépés túlságosan sok gazdasági kárt okozna, ugyanis az azzal járó utazási és kereskedelmi korlátozások komoly károkat okozhatnak a kongói gazdaságnak.

Hétfőn azonban jelentések érkeztek arról, hogy az ebola elérte a Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu tartományában lévő Goma városát. A vírus először jelent meg ezen a milliós lakosú településen azóta, hogy tavaly augusztus elején a járvány ismét felütötte a fejét az afrikai országban.

E fejleményekkel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főtitkára is megszólalt hétfőn; Tedros Adhanom-Ghebreyesus szerint a betegség megjelenése a kelet-kongói Gomában megváltoztathatja a vírus terjedésének ütemét.

A ruandai és ugandai határhoz egyaránt közel eső Goma városában egyelőre 22 ember fertőződhetett meg a vírussal a kongói egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tavaly kitört ebolajárványnak eddig már több mint 1600 halálos áldozata van, és összesen mintegy 2500-en fertőződtek meg a betegséggel. A kór most először egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait, ahol mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért.

Eközben a WHO attól tart, hogy a járvány átlépheti a kongói határt, és átterjedhet a szomszédos Ugandára is. A szervezet értesülései szerint

egy júliusban elhunyt kongói nő - akiről utóbb derült ki, hogy megfertőződött a vírussal - rosszul lett egy ugandai piacon, ahová halat árulni járt.

A nő az Ugandában lévő piacon többször is hányt, ami a vírus terjedése szempontjából kockázatot jelent.

Az ugandai egészségügyi minisztérium szerdán közzétett jelentése szerint a nő július 11-én lépett be az országba. A jelentés szerint a nő 19 másik halárussal érintkezhetett, valamint további 590 személy beoltására lehet szükség. Az ugandai és kongói hatóságok jelenleg próbálják megtalálni azokat az embereket, akik esetleg veszélyben lehetnek amiatt, hogy érintkeztek a nővel.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

Nyitókép: MTI/EPA/UNICEF/Mark Naftalin
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018