eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Mbandaka, 2018. május 23.Az ENSZ gyermekvédelmi alapja, az UNICEF felvételén diákok kezet mosnak az ebolavírus terjedését megelőzendő egy iskolaudvaron, a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati Mbandaka nagyvárosában 2018. május 22-én. Az előző napon az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ebola elleni védőoltási kampányt kezdett az ország északnyugati tartományi központjában. A vírusfertőzés május eleje óta 27 ember halálát okozta az afrikai államban. (MTI/EPA/UNICEF/Mark Naftalin)
Nyitókép: MTI/EPA/UNICEF/Mark Naftalin

Fegyveres törzsek miatt tombol az ebolajárvány Kongóban

Az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti bizottsági ülést tartott, mert a Kongói Demokratikus Köztársaságból már Ugandára is átterjedt az ebolajárvány.

A legutóbbi ebolajárvány, ami Kongóban kitört, közel egy évvel ezelőtt indult. Az első eseteket 2018 augusztusában észlelték, ma már több mint 2000 esetről tudnak, 1400-an már meghaltak. A halálozási arány azért is ilyen magas, mert pont a legagresszívabb ebolatörzs hozza a jelenlegi járványt - mondta el az InfoRádióban Szlávik János főorvos, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Infektológiai osztályának vezetője.

A közelmúltban ráadásul már Ugandára is átterjedt a járvány, először egy kisfiúval és a nagymamájával végezve.

"Mindenki nagyon félt attól, hogy a járvány átterjed a szomszédos országokra.

Ezeken a területeken hihetetlenül nagy a mozgás a határokon, az átjárás aránylag szabad, és szinte biztos volt, hogy egy-egy beteg is átjut. Sajnos tehát várható volt ez" - fogalmazott Szlávik János.

Uganda közben már felkészült a maga eszközeivel: az egyetlen hatékony védőoltással már beoltották az országban dolgozó egészségügyi alkalmazottakat, ez 5000 embert jelent.

Mint a főorvos elmondta, az ebola alapvetően nem könnyen terjed emberről emberre, de amikor már előjönnek a tünetek (vérzés, hányás, hasmenés), akár bőrön át is fertőz, ilyenkor pedig már az egészségügyi dolgozók is veszélyben vannak.

"Most mind a nyolc embert megfigyelés alatt tartanak Ugandában, akik ezzel a kisfiúval és a nagymamával kapcsolatba kerültek, illetve a kongói egészségügyi szolgálat adott Ugandának abból az oltásból, amit azoknak kell beadni, akik kapcsolatba kerültek a betegekkel" - ecsetelte a főorvos.

Mára az oltottság százezres Kongóban, ennek ellenére emelkedik a fertőzöttek száma.

A WHO válságülést hívott össze a helyzet kezelésére, ugyanis ez a második legnagyobb regisztrált járvány a világon egy korábbi, 11 ezer áldozatot követelő ebola után. A szervezet végül úgy döntött, nem szükséges globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetni.

Kongóban ez már a tizenegyedik járvány, de eddig sikerült jóval kisebb esetszámmal járó járványokat is korán megfékezni. A baj a szakember szerint az, hogy

olyan területen tombol a járvány, ahol a hadurak parancsolnak, nagyon sok fegyveres törzs áll egymással szemben jelentős ásványkincseket birtokolva, s nem engedik be az egészségügyi dolgozókat,

megtámadják őket, sajnos már halálos esetek is történtek.

"Egy ilyen helyzetben nagyon nehéz a küzdelem. Szerencsére Uganda nem ilyen ország" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×