eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Berlin, 2018. március 8.Mathias Döpfner, az Axel Springer német kiadóvállalat vezérigazgatója a vállalat előző évi üzleti eredményeit ismertető sajtóértekezleten a cég berlini központjában 2018. március 8-án. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Nyitókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

Mathias Döpfner: sok újságíró csak saját közegének tetszeleg

Az Axel Springer elnök-vezérigazgatója szerint sok német újságíró nem viselkedik a szakmának megfelelően, mivel írásaik a kollégáknak szólnak, és nem elsősorban az olvasóknak. Mathias Döpfner egy interjúban azt mondta: a jó újságíró az igazságot keresi.

Az egész médiarendszer problémáját jelzi Claas Relotius botránya – mondta Mathias Döpfner a Neue Züricher Zeitungnak adott interjúban. Az említett Claas Relotiusról tavaly év végén derült ki, hogy a cikkeiben és riportjaiban szereplő történeteket, egyes szereplőket vagy helyzeteket csak kitalált. Mivel ezt kollégái sokáig nem fedezték fel, több díjat is kapott, végül saját lapja hozta nyilvánosságra a történetet. A Der Spiegel vizsgálatot is indított az ügyben.

Az Axel Springer elnök-vezérigazgatója szerint ezt nem lehet egyedi esetként kezelni, mivel az ügy azt mutatja, hogy a német újságírók a kollégáiknak és a díjakat osztó bizottságoknak akarnak elsősorban megfelelni.

Mathias Döpfner, aki a németországi újságírók szövetségének elnöke is, úgy véli:

az újságírók egyfajta elit csoporthoz tartoznak, ezért saját közegüknek igyekeznek tetszeni.

Ez a mainstrem közeg Németországban jelenleg a balliberális irányvonalat jelenti – mondta a vállalat vezetője, és hangsúlyozta, hogy ezt már konkrét adatokkal is bizonyították. Egy kutatás ugyanis megmutatta, hogy a német újságírók 36 százaléka a zöldekkel, 25 százalékuk a szocialista párttal szimpatizál, és csak 11 százalék húz a konzervatívabb CDU/CSU-hoz, 6 százalék a német szabaddemokrata párthoz, 23 százaléknak pedig nincsen kedvenc pártja. Ez az arány nem áll összhangban a német lakosok pártpreferenciájával – hívta fel a figyelmet Döpfner.

A szakember a jó újságírás kritériumairól is beszélt. Szerinte rossz az, ha valaki a saját gusztusa alapján válogat az események között. Példaként említette, hogy ha egy szélsőjobboldalibb pártot rendszeresen kihagynak a híradásból, akkor a mozgalom ettől csak erősödni fog. Vagyis éppen a médiának ez az elhallgatása felel a szélsőjobb- és a szélsőbaloldali eszmék elterjedéséért is.

Az Axel Springer vezetője úgy vélte: az igazán jó újságíró az igazságot keresi, de ehhez csak a kritikus kérdések, a kommentárok és egyéb vizsgálati eredmények összessége viszi közelebb.

A szakember a politikai korrektséggel kapcsolatban egy kettősségről beszélt: amíg a közösségi média világában sokszor gyűlölködő megjegyzésekkel lehet találkozni, addig a művészek, újságírók és értelmiségiek körében egyre erősebb a politikai korrektség köteléke.

Ez a kettősség a migráció megítélésében is jelen van Németországban – mondta Mathias Döpfner. A szélsőjobboldaliak nem toleránsak, és semmi közösséget nem akarnak vállalni, az úgynevezett külföldi csőcselékkel, amíg a másik oldalon a Wilkommenskultur támogatói állnak, akik már akkor is nácinak neveznek valakit, ha az illető egy bűnözőnek elárulja az állampolgárságát. Az elnök-vezérigazgató szerint

egyik irányba sem lenne szabad radikalizálódni.

Mathias Döpfner beszélt az iszlámról, a zsidókról és az Axel Springer vezetéséről is a német Neue Züricher Zeitungnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×