INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

theresa may

konzervatív párt

nagy-britannia

brexit

Slough, 2017. június 6.Theresa May brit miniszterelnök a Konzervatív Párt egyik választási kampányrendezvényén Sloughban 2017. június 6-án. A háttérben balról Boris Johnson brit külügyminiszter. Nagy-Britanniában június 8-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Gerry Penny)

Este kiderülhet, kik pályáznak Theresa May bársonyszékére

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Hétfőn kezdődik hivatalosan Theresa May brit miniszterelnök utódjának megválasztási folyamata. A Konzervatív Párt vezetői tisztségére hétfőn, brit idő szerint 17 óráig jelezhetik indulási szándékukat.

Theresa May pénteken távozott a kormányzó Konzervatív Párt éléről, ami miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig, vagyis várhatóan még legalább másfél hónapig ügyvezetőként ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat.

A Konzervatív Párt vezetői tisztségére hétfőn, brit idő szerint 17 óráig - közép-európai idő szerint 18 óráig - jelezhetik indulási szándékukat a képviselők az alsóházi konzervatív frakció szakpolitikai irányadó és végrehajtó testületének, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottságnak. Ez onnan kapta nevét, hogy az egykori alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba.

Ennek a frakciótestületnek a hatáskörébe tartozik a Konzervatív Párt vezetőválasztási folyamatának irányítása.

Az utódjelöltek hivatalos névsorát várhatóan már hétfő este közzéteszik.

A Konzervatív Párt szabálykönyve alapján a vezetői tisztségre jelentkezőknek nyolc alsóházi képviselőtárs támogatását kell megszerezniük. A vezetőválasztási folyamat első szakaszában a frakció sorozatos szavazásokkal kettőre szűkíti a jelöltek számát.

Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat június 18-án, 19-én és 20-án tartják.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül - ha egyikük sem lép vissza a másik javára - a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Az 1922 Bizottság ütemterve szerint a megválasztott utód július 22-én veszi át a pártvezetői tisztséget, majd tájékoztatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt. Az utódjelöltek egyelőre nem hivatalos mezőnye jelenleg 11 tagú, de a létszám a hétfő esti határidőig még bővülhet.

A londoni fogadóirodák Boris Johnson volt külügyminisztert, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontemberét tartják a legesélyesebb utódjelöltnek,

de a legismertebb indulók között szerepel Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter, valamint Sajid Javid belügyminiszter és Michael Gove környezetvédelmi miniszter is.

Gove a hétvégén komoly bírálatok kereszttüzébe került, miután beismerte, hogy húsz évvel ezelőtt, még újságíróként kokaint fogyasztott egy általa rendezett házibulin a parti több résztvevőjével együtt. Az ügyet súlyosbítja, hogy szinte ugyanabban az időben, a Times című konzervatív napilapban megjelent egy elítélő hangnemű cikke a magasan képzett középosztálybeli kábítószer-fogyasztókról. Gove az 1999-ben megjelent cikkben keményebb szankciókat szorgalmazott a droghasználókkal szemben. A kábítószer-ellenes társadalmi szervezetek a hétvégén képmutatással vádolták a konzervatív politikust.

Michael Gove a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában

elismerte, hogy a kokainfogyasztással jogi kihágást követett el, és mélységes sajnálkozásának adott hangot.

Hozzátette: szerencsésnek tartja magát, hogy annak idején nem került börtönbe az ügy miatt. Úgy fogalmazott, hogy több alkalommal is fogyasztott kábítószert, de ez nem vált szenvedélyévé.

Theresa May május 24-én jelentette be, hogy június 7-én távozik pártvezetői tisztségéből. Ennek elsődleges oka azt volt, hogy a londoni alsóház egymás után háromszor visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért 585 oldalas megállapodást és a hozzá kapcsolódó, 26 oldalas politikai nyilatkozatot, amely az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni viszonyrendszerét körvonalazza.

Theresa May - még távozásának bejelentése előtt - emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés eredeti, márciusi 29-ei határidejének meghosszabbítását.

A jelenlegi brexithatáridő az EU áprilisi döntése alapján október 31.

Theresa Mayt, aki hat évig belügyminiszter volt, a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás után választották a Konzervatív Párt vezetőjévé és így a kormány élére. Elődje, David Cameron, aki a népszavazás előtt a bennmaradásért kampányolt, a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos győzelme után lemondott, visszaadta képviselői mandátumát is és távozott a brit politikából.

Theresa May egyelőre nem jelezte, hogy júliusban várható tényleges távozása után ő is kivonul-e a parlamentből vagy helyet foglal a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának hátsó padsoraiban.

Nyitókép: MTI/EPA/Gerry Penny
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018