eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatot tesz Bécsben 2019. május 18-án, miután korrupciós botrány miatt lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a koalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője. Kurz bejelentette a kormánykoalíció felbontását és új választások mielőbbi kiírását javasolta.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Szeptember elején lesz az előrehozott választás Ausztriában

Szeptember elején rendezik meg az előrehozott parlamenti választást Ausztriában - derült ki Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóját követően.

Elengedhetetlen, hogy az osztrákok esélyt kapjanak az újrakezdésre, hogy helyreállhasson a bizalom a kormányban - írta közleményében Van der Bellen.

"Erre az új kezdetre mielőbb szükség van, olyan gyorsan, amennyire az alkotmány lehetővé teszi, így azt javaslom, hogy szeptemberben tartsuk meg a választást, még szeptember elején, ha lehet" - tette hozzá az államfő.

Kurz hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságú számára a kormány stabilitásának és tárgyalóképességének megőrzése a választásig.

Egyelőre nem tudni, hogy addig lesznek-e személyi változások a kabinetben. Az ellenzék a szabadságpárti tárcavezetők távozását követeli, és szakértőkkel töltené fel a megürült miniszteri tisztségeket.

A kancellár és az államfő a következő napokban megbeszéléseket folytat Norbert Hoferrel, az FPÖ kijelölt vezetőjével és az ellenzéki pártok irányítóival.

A szabadságpárt vasárnap délutántól tárgyal a válságra adandó válaszairól.

Kurz szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett. A lemondott FPÖ-elnök úgy vélte: a videó nyilvánosságra hozását szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítették, hogy "felrobbantsák" az osztrák kormánykoalíciót. A volt alkancellár kijelentette, hogy nem követett el semmilyen jogsértést, és minden jogi lépést megtesz az ügy tisztázása érdekében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×