eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A második államfői mandátumára pályázó Petro Porosenko ukrán elnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán komikus színész és elnökjelölt, mielőtt megkezdődik nyilvános választási vitájuk a kijevi Olimpiai Stadionban 2019. április 19-én, két nappal az ukrán elnökválasztás második fordulója előtt.
Nyitókép: Szerhij Dolzsenko

Ma eldől, iparmágnást vagy humoristát akar-e Ukrajna

Az első forduló eredménye és a közvéleméánykutatások egyértelmű kimenetelt mutatnak. Estére kiderül, lesz-e hatalomváltás Ukrajnában.

Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolc órakor (közép-európai idő szerint hét órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, ki lesz Ukrajna következő államfője: marad Petro Porosenko, vagy Volodimir Zelenszkij humorista-színész-producer váltja őt a tisztségben.

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A választásokon a Központi Választási Bizottság honlapján található adat szerint hivatalosan mintegy 30 millió ukrán állampolgár jogosult részt venni, akik számára csaknem 30 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg.

Az esti urnazárást követően várhatóan - az első fordulóhoz hasonlóan - a televíziók és a hírügynökségek rögtön nyilvánosságra hozzák az exit poll felmérések eredményeit.

Az első körben a humorista magabiztosan nyert

A három héttel korábban megrendezett első fordulót nagy fölénnyel Zelenszkij nyerte 30 százalékkal, míg Porosenko kicsit kevesebb mint 16 százalékkal végzett a második helyen, így ők ketten jutottak be a második fordulóba.

A két forduló között Zelenszkij megőrizte fölényét, a felmérések szerint támogatottságban toronymagasan vezet az államfővel szemben. A Rejting közvélemény-kutató csoport csütörtökön közzétett felmérése alapján a biztos szavazók csaknem 73 százalék támogatja, míg Porosenkóra csak 27 százalékuk készül szavazni.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×