INFORÁDIÓ 
2019. június 26. szerda
János, Pál

európai néppárt

fidesz

hans-gert pöttering

wolfgang schüssel

herman van rompuy

Hans-Gert Pöttering, a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke, az Európai Parlament korábbi elnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök tárgyal Budapesten, Országház Nándorfehérvári termében 2016. november 22-én.

Így lát munkához Magyarországon a három néppárti bölcs

Infostart / InfoRádió

A Sargentini-jelentés alapján vizsgálódhat Magyarországon a három néppárti, jogállamiságot vizsgáló bölcs - mondta Kiss J. László, a Corvinus Egyetem tanára. A szakértő be is mutatta a nagy múltú európai politikusokat az InfoRádiónak.

A jogállamiságot vizsgáló bölcsek intézményét először éppen a mostani bölcsek egyik tagja, Wolfgang Schüssel kormánya elleni eljárás során alkalmazták először Európában - mondta az InfoRádiónak Kiss J. László, a Corvinus Egyetem tanára.

Wolfgang Schüssel 2000 és 2007 között volt osztrák kancellár. "A Szabadság Párt jelentős mértékben felbomlott. Ekkor egy előre hozott választás történt 2002-ben, aminek eredményeként a Néppárt lett a legerősebb párt Ausztriában. Ez az osztrák belpolitikai helyzet jelentős stabilizálódását hozta, bár az Osztrák Szabadságpárt előretörése jellemzően a Néppárt elleni protestmagatartásból következett" - idézte fel Kiss J. László.

A Fideszt vizsgáló néppárti úgynevezett bölcsek tanácsának másik tagja Hans-Gert Pöttering, aki 2007 és 2009 volt az Európai Parlament elnöke. "Végül is 1979, tehát az európai parlamenti választások kezdetétől egészen 2014-ig az Európai Parlament tagja volt, erős föderalista hírében áll" - mondta róla Kiss J. László.

Herman Van Rompuy a flamand kereszténydemokrata párt tagja volt és ennek helyettes elnöke is 1973 és 1977 között, de később ennél jelentősebb tisztségeket is betöltött. "2008 és 2009 között belga miniszterelnök volt, 2009 és 2014 között, két ciklusra pedig az Európai Tanács állandó elnökévé nevezték ki."

Kiss J. László szerint a bölcsek a Sargentini-jelentés alapján vizsgálódhatnak Magyarországon, de még nem világos, hogy ez miként fog megtörténni. Mint mondta:

a fő kérdés az, hogy hogyan lehet azonosítani az Európai Néppárt konkrét értékeit, amelyeknek a Fidesz meg kell, hogy feleljen.

"Szétköltöztünk, de még nem váltunk el"

Így illusztrálta az Európai Néppárt és a Fidesz viszonyát Novák Katalin, a magyar párt külügyekért felelős alelnöke, miután a múlt héten a néppárt kongresszusán az a döntés született, hogy a vizsgálat indul a Fidesszel szemben, és annak idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait a pártszövetségben. "Brüsszelben kölcsönösen adtunk egymásnak egy esélyt, hogy felmérjük, milyen perspektívát látunk a jövőre nézve" - mondta Novák Katalin.

Orbán Viktor a döntés után többek között arról beszélt, hogy

a szerdai vita a Néppárt jövőjéről szólt.

Úgy értékelte, hogy jó döntés született, mert a párt megőrizte az egységet, de semmilyen utat nem zártak le, a választások után szabadon dönthetnek a jövőről.

Elmondta azt is, hogy a Fidesz is kijelölt egy háromtagú bizottságot, amely a Néppárt „bölcseivel" tárgyal.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Kapcsolódó hang

Kiss J. László a három bölcsről
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018