eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Hans-Gert Pöttering, a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke, az Európai Parlament korábbi elnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök tárgyal Budapesten, Országház Nándorfehérvári termében 2016. november 22-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Így lát munkához Magyarországon a három néppárti bölcs

A Sargentini-jelentés alapján vizsgálódhat Magyarországon a három néppárti, jogállamiságot vizsgáló bölcs - mondta Kiss J. László, a Corvinus Egyetem tanára. A szakértő be is mutatta a nagy múltú európai politikusokat az InfoRádiónak.

A jogállamiságot vizsgáló bölcsek intézményét először éppen a mostani bölcsek egyik tagja, Wolfgang Schüssel kormánya elleni eljárás során alkalmazták először Európában - mondta az InfoRádiónak Kiss J. László, a Corvinus Egyetem tanára.

Wolfgang Schüssel 2000 és 2007 között volt osztrák kancellár. "A Szabadság Párt jelentős mértékben felbomlott. Ekkor egy előre hozott választás történt 2002-ben, aminek eredményeként a Néppárt lett a legerősebb párt Ausztriában. Ez az osztrák belpolitikai helyzet jelentős stabilizálódását hozta, bár az Osztrák Szabadságpárt előretörése jellemzően a Néppárt elleni protestmagatartásból következett" - idézte fel Kiss J. László.

A Fideszt vizsgáló néppárti úgynevezett bölcsek tanácsának másik tagja Hans-Gert Pöttering, aki 2007 és 2009 volt az Európai Parlament elnöke. "Végül is 1979, tehát az európai parlamenti választások kezdetétől egészen 2014-ig az Európai Parlament tagja volt, erős föderalista hírében áll" - mondta róla Kiss J. László.

Herman Van Rompuy a flamand kereszténydemokrata párt tagja volt és ennek helyettes elnöke is 1973 és 1977 között, de később ennél jelentősebb tisztségeket is betöltött. "2008 és 2009 között belga miniszterelnök volt, 2009 és 2014 között, két ciklusra pedig az Európai Tanács állandó elnökévé nevezték ki."

Kiss J. László szerint a bölcsek a Sargentini-jelentés alapján vizsgálódhatnak Magyarországon, de még nem világos, hogy ez miként fog megtörténni. Mint mondta:

a fő kérdés az, hogy hogyan lehet azonosítani az Európai Néppárt konkrét értékeit, amelyeknek a Fidesz meg kell, hogy feleljen.

"Szétköltöztünk, de még nem váltunk el"

Így illusztrálta az Európai Néppárt és a Fidesz viszonyát Novák Katalin, a magyar párt külügyekért felelős alelnöke, miután a múlt héten a néppárt kongresszusán az a döntés született, hogy a vizsgálat indul a Fidesszel szemben, és annak idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait a pártszövetségben. "Brüsszelben kölcsönösen adtunk egymásnak egy esélyt, hogy felmérjük, milyen perspektívát látunk a jövőre nézve" - mondta Novák Katalin.

Orbán Viktor a döntés után többek között arról beszélt, hogy

a szerdai vita a Néppárt jövőjéről szólt.

Úgy értékelte, hogy jó döntés született, mert a párt megőrizte az egységet, de semmilyen utat nem zártak le, a választások után szabadon dönthetnek a jövőről.

Elmondta azt is, hogy a Fidesz is kijelölt egy háromtagú bizottságot, amely a Néppárt „bölcseivel" tárgyal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×