INFORÁDIÓ 
2019. december 14. szombat
Szilárda

európai néppárt

fidesz

manfred weber

Kompromisszum született a Fidesz és az Európai Néppárt közös jövőjéről - percről percre

Kompromisszum született a Fidesz és az Európai Néppárt közös jövőjéről - percről percre

Infostart

Végét ért a Fidesz európai néppárti kizárásáról, illetve a tagság felfüggesztéséről döntő brüsszeli EPP-ülés, kompromisszum született. Cikkünk folyamatosan frissül.

2019.03.20. 18:50

Joseph Daul kitette a Twitterre a szavazás végeredményét

A kompromisszumos javaslatot 190:3 arányban támogatták az Európai Néppárt vezetésében.

2019.03.20. 18:46

Manfred Weber sajtótájékoztatót tart

Felfüggesztették a Fidesz európai néppárti tagságát, erről a pártcsalád vezetése és a Fidesz közösen döntött. A felfüggesztés addig tart, amíg a háromfős "bölcsek tanácsa" jelentését megírja a Fidesz tevékenységéről - hangzott el az EPP csúcsjelöltjének szerdai sajtótájékoztatóján.

2019.03.20. 18:34

Orbán Viktor: 18.45

Sajtótájékoztató a magyar miniszterelnök részvételével: háromnegyed 7-kor kezdődik.

2019.03.20. 18:28

Átírják a kiadott szöveget?

Kiszivárgott információk szerint változtatnak az eredeti javaslattervezeten: eszerint a javaslatot úgy írnák át, hogy az Európai Néppárt és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztik addig, amíg a háromtagú értékelő bizottság elkészül a jelentésével - értesült a HVG helyszíni tudósítója. Ezt az ülésről távozó Navracsics Tibor uniós biztos is megerősítette az Euronewsnak.

2019.03.20. 18:21

Szavaznak, szivárognak

Elkezdődött a szavazás a Fidesz néppárti sorsáról, este 7-re várható eredmény - írja a HVG helyszíni tudósítása. Az Euronews azt írja, szivárognak kifelé a néppártiak az ülésteremből.

2019.03.20. 18:18

"Közös megegyezéssel"

Az Euronews helyszíni információkra hivatkozva azt írja, "közös megegyezéssel" úgy döntöttek az Európai Néppárt vezetésének brüsszeli ülésén, hogy felfüggesztik a Fidesz néppárti tagságát addig, amíg meg nem teszi jelentését a "bölcsek tanácsa". Egyéb hírforrások a hírt nem erősítették meg.

2019.03.20. 18:16

Joseph Daul: ha ma nem jutunk egyezségre, lemondok

Az Euronews tudósítása szerint az Európai Néppárt elnöke belengette lemondását arra az esetre, ha nem sikerül dönteni a Fidesz néppárti tagságának ügyében.

2019.03.20. 18:02

Weber megszólalt

A Der Spiegel a kiszivárgott információk alapján azt írja, Manfred Weber, a Fidesz elleni eljárást kezdeményező néppárti csúcsjelölt is megszólalt a vitában. Azt mondta, a "bölcsek tanácsának" az egyértelmű kritériumok betartását kell ellenőriznie Magyarországon. A vita - a tudósítás szerint - akörül forog, hogy legyen-e még visszaút a Fidesznek (kompromisszumos javaslat) vagy ne. Az olaszok (Forza Italia) ellenzik a Fidesszel szembeni egész eljárást.

2019.03.20. 17:48

Felállhat a "bölcsek tanácsa"?

Körvonalazódik a megállapodás a Fidesz tevékenységét a közeljövőben vizsgáló "bölcsek tanácsáról"; Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkothatja a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának ügyében eljáró "három bölcs" tanácsát. Arról, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát, amire válaszul a párt kilépne a szervezetből, vagy a Fidesz maga kéri tagsága szüneteltetését, még nincs döntés.

2019.03.20. 17:39

Óriási csúszás

Az InfoRádió brüsszeli információi szerint óriási csúszás van a néppárti programban, amit az is alátámaszt, hogy Manfred Weber fél 5-re meghirdetett sajtótájékoztatója is már több mint egy órája sehol sincs.

2019.03.20. 17:30

Daul és Weber teljes egyetértésben?

A tárgyalások előtt Manfred Weber néppárti csúcsjelölt és Joseph Daul pártelnök (balra) nagy összhangban beszélgettek a Fidesz-ügyi döntést megelőzően.

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke (b) és Manfred Weber, a párt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon az Európai Néppárt politikai közgyűlésére érkezik az Európai Parlament brüsszeli épületében 2019. március 20-án. A közgyűlés résztvevői arról szavaznak, tagja maradjon-e a Fidesz az Európai Néppártnak.
Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke (b) és Manfred Weber, a párt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon az Európai Néppárt politikai közgyűlésére érkezik az Európai Parlament brüsszeli épületében 2019. március 20-án. A közgyűlés résztvevői arról szavaznak, tagja maradjon-e a Fidesz az Európai Néppártnak.
2019.03.20. 17:22

Judith Sargentininak nem tetszik a szöveg

Az Európai Néppárt asztalán heverő dokumentum szövege azért nem tetszik a korábban Magyarországról szóló elmarasztaló jelentést író EU-politikusnak, mert az a plakátok miatt kritizálja a magyar kormányt, és nem a jogállamiság lábbal tiprása miatt. Twitter-bejegyzés (Jávor Benedek magyar ellenzéki EP-képviselő bejegyzését osztotta tovább):

2019.03.20. 17:14

Újabb reagálás a KDNP-től

Miután a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője, Harrach Péter igen diplomatikusan fogalmazott az InfoRádiónak arról, mi lesz a KDNP-vel, ha a Fidesz nem marad az Európai Néppártban, az Azonnalinak Hollik István KDNP-s kormányszóvivő elmondta, "a KDNP szándéka a Néppártban maradni, hogy ha ez a döntés bennünket nem érint, mert csak a Fideszt zárják ki, akkor természetesen a KDNP ott fog maradni".

2019.03.20. 16:56

Áttették 5 órára Manfred Weber sajtótájékoztatóját

Eredetileg fél 5-re írták ki, de ezek szerint már sejtik a helyszínen, hogy mindjárt vége a tárgyalásnak.

2019.03.20. 16:45

Íme a szóban forgó dokumentum, ami az Európai Néppárt asztalán van.

2019.03.20. 16:39

Új formációt alakít a Fidesz?

Legalább is ez derül ki a BBC helyszíni tudósítójának Twitter-bejegyzéséből; Orbán Viktor távozással fenyegetőzik az Európai Néppártból, illetve azzal, hogy új politikai alakulatot hirdet meg.

2019.03.20. 16:16

Finn szivárogtatás: Orbán Viktor beszél az ülésen

Mint a HVG.hu kiszúrta, egy finn politikus, Aura Salla a Twitter-üzenetében azt írta az ülésről, hogy Orbán álhíreknek minősítette a Fideszt érintő vádakat. Salla posztja szerint Orbán azt mondta, a Fidesz konzervatív, és most csak azokkal a pártokkal van vitájuk, akik a kizárásukat követelik. A finn politikus hozzátette, ez az egyetlen dolog, amiben egyetértenek, hogy vitáik vannak: "mi az értékeinket védjük" - írta.

2019.03.20. 16:09

Jürgen Hardt, a CDU-CSU kormányfrakció külpolitikai szóvivője is kattintgat odabent

2019.03.20. 16:06

A KDNP "nem lép ki azonnal", ha...

A KDNP nem lép ki azonnal az Európai Néppártból, ha a Fideszt kizárják - mondta az InfoRádiónak a párt frakcióvezetője. Harrach Péter hozzátette: a KDNP önálló döntést fog hozni, amelyet az Európai Néppárt állapota határoz meg.

2019.03.20. 16:00

Kép a tárgyalásról! Varga Judit EU-ügyi államtitkár Facebook-oldaláról

2019.03.20. 15:49

A Financial Times szerint...

...mai ülésén felfüggesztik a Fidesz néppárti tagságát. Már Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is erre reagált, amikor azt mondta, ez esetben a Fidesz maga lép ki az Európai Néppártból.

2019.03.20. 15:35

Felfüggesztés - határozatlan időre?

"Kettős szankció": az Európai Néppárt holland alelnöke, Esther de Lange szerint az EPP elnökségének asztalán egy "határozatlan idejű tagságfelfüggesztés" pihen a tárgyalások elején, a felálló "bölcsek tanácsa pedig a Manfred Weber-féle három pont betartását felügyelné (plakátok eltűnése, CEU maradása, bocsánatkérés). Felfüggesztés esetén azonnal megszűnne a Fidesz szavazati joga is az Európai Néppártban - írja a HVG.hu helyszíni tudósítása.

2019.03.20. 15:25

Megjött Orbán Viktor

"Amennyire én tudom, lesz egy sajtótájékoztató háromnegyed 6-kor" - szólt oda az újságíróknak az érkező magyar miniszterelnök, akit nem sokkal követett Manfred Weber. Ő nem állt meg az újságírók kedvéért. Orbán Viktor sajtótájékoztatóját az InfoRádió élőben közvetíti.

2019.03.20. 15:15

Összeállították a Fidesz-ügyi "bölcsek tanácsát"

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkothatja a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának ügyében eljáró "három bölcs" tanácsát a Spiegel Online német hírportál brüsszeli értesülése szerint - tudósít az MTI.

2019.03.20. 15:12

Késnek

Nem csak a magyar, de más nemzetek politikusai is késnek az Európai Néppárt üléséről, a magyarok közül elsőként - a HVG.hu tudósítása szerint Szájer József EP-képviselő érkezett meg, de újságírói kérdésekre nem válaszolt az Antall József-szárnyban esedékes ülés előtt.

2019.03.20. 15:04

Mikor lesz vége ma?

Ezt egyelőre nehéz megjósolni, de Manfred Weber fél 5-re sajtótájékoztatót tervez, Orbán Viktor háromnegyed 6-kor állna az újságírók elé. Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke pedig a papírforma szerint este 7-kor szólal meg.

2019.03.20. 14:58

A szlovákiai pártok megosztottak a Fidesz ügyében

Az Európai Néppárt (EPP) családjába tartozó szlovákiai pártok közül csak a Kereszténydemokrata Mozgalom egyik képviselője zárná ki egyértelműen a Fideszt. Az MKP a kizárás ellen szavaz. A Híd még hezitál.

2019.03.20. 14:54

Osztrák javaslat: csak fél év legyen a felfüggesztés

Sebastian Kurz osztrák kancellár fél évre függesztené fel a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságát; az osztrák Néppárt (ÖVP) a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) és a Keresztényszociális Unióhoz (CSU) hasonlóan támogatni fogja Manfed Webernek, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjének és EP-választási csúcsjelöltjének az erre vonatkozó javaslatát - közölte szerdán az osztrák Néppártot vezető kancellár. Kurz ismét felvetette azt is, hogy az esetleges felfüggesztés fél éve alatt egy úgynevezett bölcsek tanácsa vizsgálja meg részletesen a helyzetet.

2019.03.20. 14:45

Friss hír: Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tart

A miniszterelnök közvetlenül az Európai Néppárt mai döntése után áll ki a média képviselői elé.

2019.03.20. 14:45

Gulyás Gergely: nem fogadja el a Fidesz a néppárti felfüggesztést

A Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a párt alelnöke. Gulyás Gergely hozzátette: a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot.

2019.03.20. 14:44

A CDU elnöke a Fidesz-tagság felfüggesztését javasolja

A Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában. Lapinformációk szerint egy ilyen döntést a Fidesz nem fogadna el és ez a kilépést is jelenthetné.

2019.03.20. 14:40

Magas rangú résztvevők és kemény beszédek várhatók a Fideszről szóló néppárti vitán

Délután háromkor kezdődik Brüsszelben az Európai Néppárt közgyűlése, amelyen szavazhatnak a Fidesz kizárásáról vagy néppárti tagságának felfüggesztéséről. Orbán Viktor markáns beszéddel készül a rendezvényre, amelyen - szokatlan fejleményként - ott lesz az osztrák kancellár és a német CDU elnöke is.

Nyitókép: Facebook
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018