eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Juan Guaidó (k) nyilatkozik a sajtónak a támogatói körében a Nicolás Maduro hivatalban levő venezuelai elnök elleni tüntetésen Caracasban 2019. január 30-án, egy héttel az utéán, hogy az ellenzékhez tartozó Juan Guaidó parlamenti elnök ideiglenes államfővé nyilvánította magát. Az Egyesült Államok, valamint több térségbeli ország elismerte őt venezuelai elnökként.
Nyitókép: MTI/AP/Ariana Cubillos

Hatalmas tüntetést szervez Maduro ellenfele

Venezuela történelmének legnagyobb tüntetésére szólította fel szombatra a latin-amerikai ország lakóit Juan Guaidó, aki az ország ideiglenes államfőjének kiáltotta ki magát a múlt héten.

Guaidó pénteken úgy fogalmazott, hogy a tiltakozásokkal nyomatékot kívánnak adni Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország ultimátumának, amelyet Nicolás Maduro hivatalban lévő elnöknek címeztek.

A négy uniós tagállam január 26-án nyolc napot adott Madurónakr arra, hogy bejelentse a szabad és tisztességes választások megtartását, különben Guaidót ismerik el a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének.

Az ellenzéki vezető úgy időzítette a megmozdulásokat, hogy azok egybe essenek a Maduro-hívek tüntetéseivel. Utóbbiak a "bolivári forradalom", vagyis Hugo Chávez 1999-es hatalomra kerülésének huszadik évfordulóját ünneplik. Maduro hivatali elődje, Chávez egészen 2013-ban bekövetkezett haláláig volt hatalmon.

A társadalmi feszültségekre tekintettel megfigyelők összecsapásokra számítanak az ellenzék, illetve Maduro hívei között.

Mike Pence amerikai alelnök a nap folyamán Miamiban az Egyesült Államokba menekült venezuelaiaknak mondott beszédében kijelentette: Washington békés rendszerváltáson dolgozik a dél-amerikai államban, hogy Guaidó kerülhessen hatalomra. Mint mondta, Donald Trump amerikai elnök kormánya továbbra is Maduro gyengítésére törekszik.

"Ez nem a párbeszéd ideje. Eljött a Maduro-rezsim megdöntésének ideje"

- hangoztatta Pence az emigrációban élő venezuelaiak hangos éljenzése közepette.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×